Toen ik een paar maanden op Facebook vroeg wat jullie graag wilden zien voor Kerst kreeg ik een aantal keer de opmerking: ‘leuke bijgerechten, die iets minder standaard zijn graag’. Ok! Ik ben ermee aan de slag gegaan en een van de gerechten die eruit kwam is deze feestelijke Hasselbackgratin. Een tikkeltje anders dan een standaard aardappelgratin. Door de aardappels in hele dunne plekjes te snijden worden ze van binnen mooi gaar, maar blijft de bovenkant knapperig. Bovendien schept deze Hasselbackgratin ook wat makkelijker op. In plaats van plakken aardappel die alle kanten op schieten wanneer je met een lepel de ovenschaal ingaat, kun je nu een mooi stukje voor jezelf afbakenen. In mijn variant gebruikte ik spekjes, maar deze kun je eventueel ook achterwege laten.

Wat heb je nodig? (5 – 6 personen)

  • 750 gram vastkokende aardappelen
  • 100 gram spekjes
  • 250 milliliter slagroom
  • 100 gram Emmentaler + een beetje extra
  • 50 gram Parmezaanse kaas + een beetje extra
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje verse tijm
  • snuf nootmuskaat
  • peper en zout

1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal in met een beetje boter.

2. Schil de aardappelen en snijd ze vervolgens met de hand, mandoline of keukenmachine in dunne plakjes. Spoel ze grondig af onder de koude kraan.

3. Rasp beide soorten kaas (houd een beetje apart) en doe deze samen met de slagroom, een uitgeperst teentje knoflook, verse tijm, peper, zout en een snuf nootmuskaat in een kommetje. Roer dit even goed door.

4. Wentel de aardappelschijfjes door het slagroommengsel en zet de aardappelschijfjes vervolgens rechtop in de ovenschaal. Ze mogen best strak tegen elkaar aanstaan.

5. Verdeel de spekjes tussen de aardappelschijfjes en schenk het restantje slagroommengsel over de aardappelschijfjes in de ovenschaal.

6. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak deze in het midden van de oven ongeveer 30 minuten. Verwijder dan het aluminiumfolie en bak nogmaals 30 minuten.

7. Strooi na een uur het restant geraspte kaas over de ovenschotel en zet deze 10 minuten onder de grill tot de kaas knapperig is geworden.

8. Laat de Hasselbackgratin 10 minuten staan tot je hem serveert.

Hasselbackgratin

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

7 reacties

  1. Marlotte

    Aah, ik vind hasselback altijd zo mooi eruit zien. Lekker feestelijk! Leuke variant heb je er van gemaakt, ga ik onthouden voor de kerstdagen!

    Beantwoorden
  2. Laura - Dagelijkse hap

    Oh wauw zeg! Dit ziet er zo lekker uit (zeg ik volgens mij op al jouw artikelen haha). Voor mij is gratin echt iets voor de kerst, dus ik denk wel dat we dit heerlijke gerecht op tafel gaan zetten :D

    Beantwoorden
  3. Fran

    Tja wat zal ik zeggen over dit gerecht:

    VERRUKKELIJK!

    We hebben het 1e kerstdag gegeten en iedereen schepte nog een keertje op, zo lekker vonden ze het. Ik ga dit in de toekomst zeker nog vaker maken.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.