Hoewel ik sowieso al verliefd ben op mijn slowcooker groeit mijn liefde voor dit apparaat in de herfst en winter nog even iets meer. Slowcookerfood is comfort food en daar kan ik op druilerige dagen geen genoeg van krijgen. Onlangs dook ik mijn holy grail weer op uit de berging en stopte ik hem vol met champignons en rundvlees met als resultaat een waanzinnig lekkere Boeuf Stroganoff. Aan het einde van de maaltijd baalde ik dat ik niet genoeg had voor een derde en vierde bord, die twee bordjes ervoor waren nog lang niet genoeg namelijk. Dit gerecht kun je ook maken in een goede braadpan al wordt de kooktijd daarin natuurlijk een stuk minder. Kook de Boeuf Stroganoff net zo lang tot het vlees bijna uit elkaar valt, maar nog wel bij elkaar blijft in blokjes.

Wat heb je nodig? (3 – 4 personen*)

  • 600 gram riblappen
  • 200 gram kastanjechampignons
  • 150 milliliter runderbouillon
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 1 bekertje crème fraîche
  • 1 theelepel mosterd
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel bloem
  • parmezaanse kaas
  • olie
  • peper en zout

*of 2 personen als je er net zoveel van eet als wij ;)

1. Snijd de riblappen in blokjes en breng deze op smaak met peper en zout. Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de champignons in plakjes.

2. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak hierin het vlees om en om bruin. Doe vervolgens het vlees in de slowcooker.

3. Verhit nogmaals een beetje olie in de koekenpan en bak hierin de knoflook, ui en de champignons even kort tot de champignons bruin kleuren. Schep deze mix over het vlees in de slowcooker.

4. Schenk de bouillon in de slowcooker over de rest van de ingrediënten.

5. Zet de slowcooker op standje Low en kook de Boeuf Stroganoff in zo’n 6 – 7 uur gaar tot het vlees boterzacht is geworden.

6. Roer 15 minuten voor het eind de mosterd door de crème fraîche en voeg hier het paprikapoeder, een beetje peper en zout en de bloem aan toe. Roer goed door tot een homogeen mengsel.

7. Doe het sausje bij de rest van de ingrediënten in de slowcooker en roer alles even goed door. Doe de deksel weer terug op de cooker en laat het gerecht nog 15 minuten doorgaren.

8. Bak ondertussen de plakjes spek in een droge koekenpan knapperig en laat uitlekken op een stuk keukenrol.

Serveer de Boeuf Stroganoff met penne en verkruimel de knapperige plakjes spek over het gerecht. Maak af met een beetje Parmezaanse kaas.

Boeuf Stroganoff uit de slowcooker

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

36 reacties

  1. Emily van Kampen

    Eigenlijk ben ik heel nieuwsgierig naar een slowcooker. Je leest er tegenwoordig heel veel over en er verschijnen ook steeds meer recepten waarbij je er een nodig zou hebben. Op zich lijkt het me wel wat, alleen komt het dus bijna nooit voor dat ik iets 6 tot 8 uur op kan laten staan. Te weinig tijd! Dus dan maak ik deze beef stroganoff toch maar weer in de braadpan ;)

    Beantwoorden
    • Sabine

      Waarom kun je iets niet 6 – 8 uur op laten staan? Je zou het eventueel zelfs ’s nachts aan kunnen zetten, dan warm je het als je de volgende dag thuis komt van werk/school gewoon weer even gauw op.

      Beantwoorden
    • Dineke

      Dit ga ik gauw eens proberen.
      Ik zet mijn slowcooker gerust ’s nachts aan. Je kunt er zelfs een schakelklok tussen zetten zodat ‘ie later aan gaat, dan is het klaar als je thuis komt. De smaak is echt veel lekkerder!

      Beantwoorden
  2. Marijke

    Ik wou eigenlijk helemaal geen slowcooker, maar als ik al die recepten zie, is het misschien geen slecht idee om het op mijn lijstje voor kerst te zetten ;-)

    Beantwoorden
  3. Marja

    Wat is een slowcooker eigenlijk? Ja…ik snap dat hij langzaam gaart! Maar is dat een pan op stroom of zo? Wat is er anders aan dan sudderen in een braadpan? Ik heb werkelijk geen idee! Ik lees op Amerikaanse reepten sites vaak dat ze een slowcooker gebruiken en dacht dus dat het iets echt amerikaans was! Niet…blijkt nu! Ik heb geen idee wat er nou zo speciaal aan is wat een braadpan niet kan. Ik vind een rijstkoker al iets overbodigs, dat gaat ook met een pan met heet water. Zo’n slowcooker zal zeker ook wel prijzig zijn?
    Je recept lijkt me trouwens overheerlijk! Met dat overgare vlees en dat knapperige spek, zalig. Een echt herfst/ winter gerecht.
    Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen.
    Groetjes en een fijne zondag verder. :-)

    Beantwoorden
  4. Leonie Smit

    Als je het in de braadpan zou maken, aan hoeveel tijd op laag vuur zou ik dan moeten denken? Het recept ziet er echt heerlijk uit namelijk maar een slowcooker zit er helaas voor mij niet in.

    Beantwoorden
  5. Helen

    In de braadpan sudder / stoof ik vlees ook altijd minstens 3 uur. Zodat vanzelf uit elkaar valt. Dit recept is een blijvertje! Echt heerlijk.

    Beantwoorden
  6. Dineke

    Gisteren gemaakt en gegeten en het is echt super lekker! Het was hard werken voor mijn slow
    cooker: ’s nachts pulled pork en overdag nog Boeuf Stroganoff. Prima recept en de uitgebakken spek hoort er echt bij, yum!
    Deze zomer zagen we bij kennissen in Iowa de crockpot aan het werk; ik ben blij dat ik er nu ook eentje heb. Ken jij ook Sloppy Joe? Onze gastvrouw maakte dat ook in de cooker maar deed er chicken gumbosoup van Cambell in. Ik kan dat hier nergens vinden. Heb je een lekker recept ” to share”?

    Beantwoorden
  7. Marij

    Ik krijg op 5 dec een Crockpot :) van 5,7 liter. Nu hebben we met kerst eters en zijn met een gezelschap van 17 personen. Het zou ideaal zijn als ik dit gerecht dan zou kunnen maken met de slowcooker. Moet dit dan in porties of kun je inschatten of dit in een keer kan? Als de portie groter is duurt het dan ook langer?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Sorry, ik heb je vraag helemaal over het hoofd gezien.

      Ik denk niet dat je dit gerecht voor 17 personen in een keer kunt maken. Wat ik zou doen is het onderverdelen in drie porties en op het laatst alles bij elkaar nog even verwarmen of anders in een pan doen en op het gasfornuis nog een keer doorwarmen. Ik zou voor de zekerheid het gerecht er een uur – anderhalf langer in laten zitten, aangezien iets langer nooit uitmaakt. Dan weet je zeker dat het vlees goed gaar is!

      Succes!

      Beantwoorden
  8. Rineke

    Dit staat op dit moment bij mij te pruttelen. Vrijdag een slowcooker gekregen en dit is het eerste wat ik erin maak. Ben heel erg benieuwd. Ruikt in ieder geval heerlijk in huis.

    Beantwoorden
      • Rineke

        Echt heel erg lekker. Mijn zoon zei: da,s echt lekker. ik hou van die slowcooker. Volgende wordt iets met kippenpoten. Nog op zoek naar een recept.

  9. Marij

    Hoi Sabine, wat jammer dat je mijn vraag van 2 december niet hebt beantwoord. Wellicht heb je hem over t hoofd gezien? ;o)
    Daarom hier een reminder.

    Beantwoorden
  10. Marjolein

    Ik heb een slowcooker van 4,7 liter. Je recept ga ik morgen maken met dubbele portie vlees. Hoeveel runderbouillon moet ik gebruiken? Tot het vlees half onder staat?

    Beantwoorden
  11. Wilco

    Iedereen die twijfelt om een slowcooker aan te schaffen, niet doen en koop er een, liefst een die 2 keer meer kán hebben dan nodig is.
    Als je eenmaal de smaak te pakken hebt laat je de slowcooker niet meer staan.

    Ook dit is weer een heerlijk gerecht en komt zeker vaker op tafel.
    Ik bereid voor 2 volwassenen maaltijden in een 5,7 liter Crock Pot en die gaat vaak grotendeels leeg

    Ook soepen worden er heerlijk in, omdat het elektrisch is heb je er geen omkijken naar, een kleine pit laat ik niet aanstaan als ik niet thuis ben, de slowcooker wel.

    Beantwoorden
  12. Anne

    Hoi Sabine,
    Dit lijkt me een heerlijk gerecht. Ik ben op zoek naar een recept voor mijn eerste gerecht uit mijn nieuwe Kitchenaid Multicooker.
    Wat ik alleen mis bij de meeste recepten voor de slowcooker zijn de groenten. Als ik dit naast rijst/pasta/aardappels ook nog apart moet klaarmaken is naar mijn inzicht het hele nut van de slowcooker weg.
    Mijn vraag is: kun je bij gerechten zoals deze gewoon groente (zoals champignons, paprika, uien, boontjes) toevoegen aan het geheel? En moet er dan extra zout/vocht bij? En kan het direct toegevoegd worden of pas op een later tijdstip?
    Ik hoor het graag!
    Groetjes,
    Anne

    Beantwoorden
    • Sabine

      Groenten kunnen er zeker in hoor. Het ligt er een beetje aan of je de groenten vanaf het begin meegegaard wilt hebben, zoals bijvoorbeeld bij stoofpotten, maar vaak voeg ik de groenten pas het laatste uur toe. Je hebt verder niet meer vocht/zout nodig. Wel moet je bij een slowcooker überhaupt al iets meer kruiden/specerijen gebruiken.

      Beantwoorden
  13. Mieniemuis

    Vandaag het recept in de slowcooker staan, mijn keuken ruikt al heerlijk !! Over een uurtje mag alles ons bord opgescheept worden! Nu al veel zin aan.

    Beantwoorden
  14. Marion

    Dit recept maak ik regelmatig klaar. Nu echter een grotere hoeveelheid en nu vraag ik me af: je gebruikt bloem. Ik neem aan om het wat te binden. Is er een reden waarom je bij voorbeeld bloem gebruikt en niet maizena?

    Groetjes

    Beantwoorden
    • Sabine

      Niet per se, ik wissel beide bindmiddelen af. Ligt er maar net aan of ik nog genoeg bloem of maizena in huis hebt. Maar je kunt in dit geval ook prima maizena gebruiken.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.