Cevap.. wat? Cevapcici. Of eigenlijk Ćevapčići zelfs, een variant op de kebab die onder verschillende namen bekend is in voornamelijk de Balkanlanden. Het zijn een soort worstjes gemaakt van gehakt welke als Fastfood worden verkocht in porties van vijf à tien stuks, veelal geserveerd in een pita. In restaurants worden deze kruidige worstjes overigens ook wel geserveerd, maar dan vaak met friet of rijst. Het leek me leuk om zelf een keer Cevapcici te maken en omdat het gerecht zoveel variaties kent, heb ik besloten om zelf maar aan de slag te gaan met de kruiden. Ik serveerde de pittige worstjes overigens op een tortillawrap met sla, komkommer, augurk en een eigen gemaakte knoflooksaus.

Wat heb je nodig? (3 – 4 personen)

  • 500 gram rundergehakt
  • ½ theelepel pikante Pimentón
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel oregano
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

1. Doe het gehakt in een grote kom voeg hieraan de Pimentón, oregano, nootmuskaat en peper en zout toe.

2. Hak de knoflook zo fijn mogelijk en voeg ook dit toe aan het gehakt.

3. Draai en rol van het gehakt kleine worstjes, ter grootte van anderhalve duim. Ze zijn vaak een centimeter of twee dik. Worstjes rollen is het makkelijkst door eerst een balletje van het gehakt te maken en dit vervolgens met je handen voorzichtig uit te rollen.

4. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de Cevapcici rondom goudbruin en gaar.

Andere kruiden en specerijen die je eventueel aan het gehakt kunt toevoegen zijn: komijn, verse peterselie en cayennepeper. Voor de variatie zou je ook gebruik kunnen maken van half-om-half gehakt of lamsgehakt.

cevapcici

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Denise

    Oooh, cevapcici! Vaak gegeten toen ik in Kroatië was, maar kende de variatie op een wrap zoals jij die hebt gemaakt nog niet. Leuk idee, dat wil ik wel eens proberen!

    Beantwoorden
  2. Lucinda

    Ik heb dit tijdens vele vakanties gegeten. Ik ga het snel een keer zelf maken! :) ik kende echter alleen de variant met frites en een (heerlijk!) sausje wat ze in Kroatië erbij serveerden.
    Ben benieuwd!

    Beantwoorden
  3. Robert

    Ik heb dit gerecht gisteren gemaakt volgens het recept. De Pimentón kruiden heb ik kunnen vinden bij Oil & Vinegar (2,95). De enige tip of opmerking die ik heb is dat ik de twee teentjes knoflook had gebruikt en ook de knoflooksaus. Dit vond ik persoonlijk wat te veel van het goeie. Dus als iemand nog een lekker alternatief sausje weet?
    Verder een prima gerecht. Heerlijk!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.