Quiches zijn voor mij als salades: het zijn gerechten waar ik al mijn overblijfselen, restjes of kliekjes in kwijt kan. Heerlijk! Vaak gebeurt het wel eens dat je voor een recept een bepaald aantal gram nodig hebt, maar het ingrediënt enkel in grootverpakking verkrijgbaar is. En sja, dan zit je dus met restjes. Altijd in een quiche of salade doen wanneer dit kan, zonde om weg te gooien natuurlijk! Een poos geleden hebben jullie al een recept kunnen zien voor een hartige taart, vandaag is het de beurt aan een champignon-tijm quiche die door de ingrediënten een stuk verantwoorder is dan de hartige taart. Maar zeker niet minder lekker! Omdat ik deze quiche ook heb gebruikt om mijn restjes op te maken, heb ik in de ingrediëntenlijst erbij gezet wat restjes zijn. Deze ingrediënten kun je dus ook prima achterwege laten, maar zijn wel erg lekkere toevoegingen!

Wat heb je nodig? (twee personen)

  • vijf blaadjes filodeeg
  • zonnebloemolie
  • 250 gram champignons
  • 50 gram gekookte ham – restje
  • 3 eetlepels tijm
  • 1 ui
  • 150 gram kipfilet – restje
  • 2 eieren
  • 150 ml halfvolle melk
  • 50 ml kookroom light – restje
  • peper en zout
  • geraspte kaas

1. Haal het filodeeg twee uur van te voren uit de diepvries en laat ze ontdooien. Doe je dit niet, dan kun je net zo goed geen filodeeg gebruiken. Nog bevroren velletjes breken namelijk direct wanneer je ze wil gebruiken.

2. Verwarm de oven voor op 200ºC. Haal de velletjes filodeeg uit elkaar en strijk ze allemaal licht in met wat zonnebloemolie. Vet een taartvorm van ongeveer 24cm Ø in met wat olie en drapeer hier de filodeeg in. Het hoeft er niet heel netjes uit te zien. Het ziet er juist gezellig uit als het wat rommelig is.

3. Snijd de ui in halve ringen, de ham in bokjes en de champignons in plakjes. Kook of gril de kip van te voren en trek hem uit elkaar met behulp van twee vorken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de kip in kleine blokjes/reepjes te snijden en dit met de rest van de ingrediënten te bakken.

4. Bak de champignons en ui in een koffielepel olie en kruid met peper, zout en één eetlepel tijm. Wanneer de champignons geslonken en bruin zijn voeg je de (al gare) kipfilet en gekookte ham toe. Even goed doorroeren en draai dan het gas uit.

5. Mix de melk, de kookroom, de eieren en de rest van de tijm goed door elkaar en breng op smaak met wat peper en zout.

6. Leg de champignonmix op het filodeeg en giet hierover heen de melkmix. Strooi af met wat geraspte kaas en vouw vervolgens de stukjes filodeeg die erg ver boven de vorm uit steken wat naar binnen.

7. Bak de quiche zo’n dertig minuten in het midden van de oven.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

3 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.