Gebakken aardappels, héérlijk vind ik ze, mits ze op de juiste manier zijn klaargemaakt. Mijn vader kon dat altijd als de beste en we aten het regelmatig op zondag. Nooit werden er voorverpakte gegaarde aardappelen gebruikt maar altijd verse, zelfgekookte. Patatjes vind ik lekker, maar als ik moet kiezen zou ik sowieso voor deze gebakken aardappels gaan. Ik heb de ‘techniek’ een beetje van mijn vader afgekeken en nog altijd maak ik deze aardappels op dezelfde manier klaar. Krokant met een bruin korstje maar nog zacht van binnen en uiteindelijk gekruid met alleen maar Aromat. Zo zijn ze het allerlekkerst.

gebakken aardappels

Wat heb je nodig? (2 personen)

 • 500 gram vastkokende of iets kruimige aardappelen*
 • boter
 • aromat

*De keer dat ik de foto’s voor dit artikel maakte gebruikte ik iets kruimige aardappelen. In principe werkt dit prima! Ze mogen er dan wel niet zo mooi uit zien, maar doordat de aardappelen iets uit elkaar vallen krijg je van die kleine knapperige stukjes. En die zijn stiekem wel het allerlekkerst.

1. Schil de aardappels niet maar snijd ze direct in kleinere stukjes. Was de aardappelen grondig en kook ze zo’n vijftien minuten zodat ze nog nét niet helemaal gaar zijn. Je kunt er ook voor kiezen om de aardappelen in hun geheel te koken en ze pas later te snijden, maar de ervaring leert dat ze dan vrij snel uit elkaar vallen. Bovendien moeten ze dan ook langer koken. De reden dat ik de aardappelen niet schil (mijn pap deed dit wel altijd) is omdat het korstje dan nóg krokanter wordt en omdat de vitaminen vaak direct onder de schil zitten. Door de aardappelen niet te snijden blijven deze dus behouden.

2. Laat de aardappelen droog stomen en afkoelen voordat je ze gaat bakken.

3. Verhit een beetje boter (je kunt ook olijfolie gebruiken, maar met boter zijn ze toch echt lekkerder) in de koekenpan en voeg de aardappels toe. Bak ze zeker minimaal twintig minuten op hoog vuur zodat ze de kans krijgen om goed knapperig en bruin te worden. De kunst is om zo min mogelijk boter te gebruiken maar er wel voor te zorgen dat de aardappels niet aanbranden. Ik gebruik vaak een eetlepel boter voordat de aardappels in de pan gaan en voeg halverwege de baktijd nog een klein klontje toe wanneer ik merk dat ze te snel bakken en te donker worden. Meer boter is écht niet nodig, de pan moet compleet droog zijn als de aardappels eruit worden geschept.

4. Schep de gebakken aardappels op een bord en strooi er Aromat overheen. Je kunt natuurlijk allerlei kruiden gebruiken of gewoon zout, maar met Aromat vind ik ze toch het allerlekkerst.

gebakken aardappels

gebakken aardappels

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

18 reacties

 1. lara

  Gekookte aardappels vind ik niet lekker maar voor gebakken aardappels mag je me wakker maken, heerlijk!

  Beantwoorden
 2. PaulO

  Da’s de manier waarop m’n moeder en ikzelf het ook doen (maar wel geschilt). Maar we gebruikten geen aromat, maar tegen het eind wel wat uitje-fruitje erdoor. Die geur …

  Beantwoorden
 3. Steph

  Ow jaaaaa zo lekker!! Maar nog lekkerder zijn ze met een uitje er door EN wat champignons en spekjes!!

  Beantwoorden
 4. Daniel

  Mooie foto’s, duidelijke instructies! Top! Dank je wel, ik zal ‘m vandaag onze FB pagina posten! Wij, het team van aardappelgroothandel Jac van den Oord zijn voor het bakken van aardappelen helemaal weg van de herintroduceerde Koopman’s Blauwe. Deze is iets kruimig, maar het kruim bakt ook lekker krokant! Heerlijk!
  Ga zo door met jullie mooie site!

  Beantwoorden
 5. marcel

  Ik neem vastkokende aardappels. die kook ik net gaar,afkoelen en een nacht in de koelkast bewaren.
  bakken in een ruime koekenpan in boter met zonnebloemolie. olie kan n.l. hoger verhit worden.
  ev. spekjes, uienringen o.I. d. apart bakken en toevoegen.

  Beantwoorden
 6. Willem

  Dit recept heb ik regelmatig gebruikt en de aardappels worden altijd volledig verorberd. Het zal dan wel door de Apeldoornse boslucht komen. Vanuit Apeldoorn dan ook bedankt.

  Beantwoorden
 7. wim

  Hallo, net je recept gelezen, ik zou je aanraden om wél te schillen want dan zie je ook waar de pieper groen kan zijn, dat groen is solanine, tik maar in op google, en is giftig, dat groene moet je wegsnijden en vooral niet eten.

  Beantwoorden
 8. Henk Fokkema

  hoe kan ik nadat de gebakken aardappels kmapperig houden?
  Mijn zoon eet altijd wat later dan ik.
  Bijvoorbaat dank

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.