Wie de combinatie van mozzarella en tomaat ooit heeft bedacht verdient wat mij betreft een pluim. Wat ben ik hier gek op. Absoluut een favoriet bij mij, zeker wanneer het gevormd wordt tot een Salade Caprese. Zo’n dergelijke salade kun je zo simpel houden als je zelf wil, maar je kunt ook net wat meer uitpakken. Het recept zoals ik je nu ga laten zien is mijn absolute favoriet. En ondanks dat ik stampvol zit van een bord van deze salade, kan ik niet stoppen met eten. Tijd voor een recept voor de allerlekkerste Salade Caprese, volgens mij dan.

salade caprese

Wat heb je nodig? (1 grote salade)

  • 1 bol buffelmozzarella
  • 2 middelgrote tomaten
  • Pesto naar wens
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • verse basilicum
  • verse peper

Wellicht denk je nu ‘Ach, die buffelmozzarella is ook wel te vervangen door (Light) Mozzarella’. Doe.Het.Niet. Ik verzeker je dat de meerprijs die je betaalt voor een bol buffelmozzarella het absoluut waard is. Light Mozzarella koop je voor iets meer dan een euro, voor een bol buffelmozzarella betaal je meer dan twee euro maar dit merk je. Er zit veel meer smaak aan buffelmozzarelle en het is een stuk minder plastic. Hierdoor is het wel wat lastiger te snijden, but it’s worth it! Niet op bezuinigen dus. Punt.

1. Snijd de mozzarella en de tomaat in plakjes. Zoals ik net al zei is buffelmozzarella wat lastiger te snijden, maar met een scherp mes en een beetje voorzichtigheid gaat dit prima. Verdeel de tomaat en mozzarella vervolgens om en om op een bord.

2. Smeer op ieder plakje mozzarella een likje pesto. Kies voor een pesto die jij lekker vindt of maak hem zelf. In dit geval heb ik gebruik gemaakt van een rode pesto, maar een groene pesto is ook prima.

3. Doe een klein drupje olie in een koekenpan en rooster hierin de pijnboompitten. Sla deze stap niet over als je met pijnboompitjes werkt, ze worden zóveel smaakvoller en lekkerder wanneer je even een minuutje de tijd neemt om ze te roosteren. Houd ze wel goed in de gaten en loop in geen geval bij de pan weg. Pijnboompitten (en andere noten) verkleuren heel snel en voor je het weet zijn ze verbrand en kun je ze weggooien. Dat is natuurlijk zonde. Zodra de pijnboompitten zijn verkleurd leg je ze op een stukje keukenrol te drogen.

4. Verdeel de geroosterde pijboompitjes over de tomaat en mozzarella.

5. Scheur verse basilicumblaadjes in stukjes en strooi deze over de salade. Strooi vervolgens nog wat verse peper over de salade en klaar!

salade caprese

salade caprese

salade caprese

Salade Caprese kun je eventueel ook nog aanmaken met olijfolie of balsamico azijn, maar het bovenstaande recept is echt mijn favoriet. Zo eet ik hem het liefst.

Serveer deze salade als voorgerecht bij een diner, maak hem voor jezelf als lunch of zet hem als salade op tafel bij bijvoorbeeld de barbecue. Ik kan altijd wel een excuus verzinnen om deze salade te maken.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

12 reacties

  1. PaulO

    Ik doe nooit drupje olie wanneer ik pijnboompitten rooster. Gewoon droog roosteren.
    Ik vindt het ook een heerlijk combinatie, maar blijf me vaak ergeren aan tomatenvellen die (in NL?) vaak zo taai zijn.

    Beantwoorden
  2. gereon de leeuw

    Goedenavond Sabine,

    De insalata Caprese is niet bedacht, maar een salade van het eiland Capri. Tijdens de Risorgimento werden veel tricolore gerechten bedacht. Rood Wit Groen, zoals deze salade, maar bijvoorbeeld ook de pizza Margherita. Jij voegt pijnboompitten toe, zal het zeker een krokante touch geven. En buffelmozarella is natuurlijk logisch, want Capri hoort bij de regio Campania, waar men al sinds de Romeinse tijd buffels als vee heeft.

    Buona serata
    Gereon

    Beantwoorden
  3. Marita

    Het ziet er zo lekker uit, maar ik lust helaas geen enkele soort kaas… Dus ik ga me hier ook maar niet aan wagen!
    Klein typefoutje bij de ingrediënten: pijboompitten!

    Beantwoorden
  4. H.Danismant

    Niet om u eetlust te bederven, natuurlijk is buffelmozerella qua smaak niet te vervangen door wat dan ook.Als we ons beseffen onder welke erbarmelijke condities de buffels gehouden worden ,moet de tekst luiden : Doe.Het A.U.B.Wel.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.