Sinds kinds af aan ben ik al dol op bloemkool maar bij Tim ligt dat toch net iets anders. Ieder gerecht dat ik tot nu toe met bloemkool heb gemaakt vond hij ‘wel ok’ en de enige manier waarop hij het écht lekker vindt is met heel veel ham en kaas. Nu kunnen we er de laatste maanden toch echt niet meer omheen: bloemkool is ontzettend veelzijdig en vormt de perfecte vervanger voor heel veel koolhydraat rijke producten. Het stond hoog op mijn to-do lijstje om een keer een echt lekkere bloemkoolpuree te maken en na talloze pogingen is het me eindelijk gelukt. Deze bloemkoolpuree is ontzéttend lekker en kun je gewoon gebruiken ter vervanger van aardappelpuree. YES! Deze puree gaat hier nog veel vaker op tafel staan en ik ga hem ook eens gebruiken om een stamppotje mee te maken.

Wat heb je nodig? (3 – 4 personen)

 • 1 bloemkool
 • 2 liter kippenbouillon
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels crème fraîche
 • 40 gram Parmezaanse kaas
 • 1 eetlepel verse bieslook
 • citroensap
 • peper en zout

1. Breng de kippenbouillon in een ruime pan aan de kook.

2. Snijd de bloemkool in roosjes en was deze grondig onder de koude kraan. Kook de bloemkool vervolgens gaar in de kippenbouillon.

3. Schep de bloemkool met behulp van een schuimspaan in een foodprocessor.

4. Voeg de teentjes knoflook, crème fraîche en Parmezaanse kaas aan de bloemkool toe en laat de foodprocessor draaien tot een gladde puree ontstaat. Mocht de bloemkoolpuree niet vloeibaar genoeg zijn dan kun je voorzichtig een beetje kippenbouillon toevoegen net zolang tot de puree de gewenste structuur heeft.

5. Hak de bieslook fijn en voeg deze aan de puree toe. Breng op smaak met citroensap, peper en zout en serveer de puree direct.

Vegetarische variant van deze puree? Gebruik dan groentebouillon om de bloemkool in te koken.

bloemkoolpuree

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

13 reacties

 1. Sieglinde

  Bloemkoolpuree is FANTASTISCH! Ik heb het in de afgelopen paar weken ook helemaal omarmd :) zeker bovenop een shepherd’s pie of hachis parmentier is het ongelofelijk lekker. Pure comfort food!

  Beantwoorden
 2. Joke

  Vanavond heb ik dit recept gemaakt, in het kader van mijn koolhydraatbeperkt eten. Het was heerlijk, zelfs mijn man, die het met argwaan bekeek is om en smulde!

  Beantwoorden
 3. Rian

  Ik leerde deze puree maken van mijn moeder en heb ‘m ietwat uitgebreid. Kook met de bloemkool en de knoflook ook twee zoete aardappelen mee. Door de zoete aardappelen wordt het veel gemakkelijker een puree en bovendien… de smaak! Echt waar, probeer het maar. Met het stampen van de puree – ja ik weet het, het kan in de keukenmachine maar ik hou van een puree met nog wat ‘stukjes’ er in – brokkel je er een flink stuk blauwaderkaas doorheen.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.