Dé spitskoolstamppot omdat bijna heel Foodblog Nederland deze stamppot al eens heeft gemaakt. ‘Officieel’ komt ie van Kay af en die heeft hem weer geadopteerd van Unox, maar inmiddels is het recept dus al meerdere malen herhaald, aangepast en gemaakt. Ergens een paar weken geleden ontstond er een heel Twittergesprek tussen Kay, PJ en mij waarin deze stamppot uitvoerig werd besproken. Ik als Hollandse meid die nog nooit eerder spitskool had gegeten werd bestempeld als cultuurbarbaar en dus moest ik er aan geloven. Onlangs maakte ik dan eindelijk dé spitskoolstamppot en ik voel me verplicht om het recept met jullie te delen. Geen liefhebbers van spitskool? Probeer het dan eens klaar te maken op deze manier, ik durf te wedden dat het je mening verandert.

spitskoolstamppot

Wat heb je nodig? (3 – 4 personen)

  • 1 hele spitskool (ongeveer 500 gram)
  • 1 kilo aardappelen
  • 2 middelgrote uien
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels water
  • ½ blokje kippenbouillon
  • 3 eetlepels Ketjap
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • klontje boter
  • Optioneel: warme melk

1. Schil de aardappels en snijd ze in middelgrote blokjes. Zet ze in een pan met ruim voldoende water en kook de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar.

2. Snijd ondertussen reepjes van de spitskool en was deze goed. Verhit in een hapjespan (of een andere pan met deksel) een beetje boter en fruit hierin het gesnipperde uitje.

3. Voeg de spitskool en de gehakte knoflook aan de ui toe wanneer deze glazig is geworden. Roer even goed door en bak nog een paar minuten mee tot de knoflook zijn werk begint te doen.

4. Verkruimel het halve bouillonblokje boven de spitskool, voeg drie eetlepels water toe en roer nogmaals door. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat de spitskool ongeveer 10 minuten stoven. Zorg ervoor dat de kool zacht wordt maar toch een bite houdt.

5. Giet de gaargekookte aardappels af en voeg er een klontje boter en naar wens wat warme melk aan toe. Stamp de aardappels fijn tot een puree.

6. Wanneer de spitskool zacht is geworden voeg je de mosterd, ketjap en het kerriepoeder toe. Bak nog even drie minuten mee.

7. Roer de op smaak gebrachte spitskool door de aardappelpuree.

Lekker! Het fijne van deze stamppot is dat je er werkelijk alles bij kunt serveren wat vlees betreft. Ik maakte er zelf gehaktballen bij wat erg goed smaakte, maar pittige worstjes, rookworst of een ander stukje vlees kan ook prima.

Varieer ook een beetje met smaken, voeg er bijvoorbeeld wat chilipoeder aan toe om het gerecht pittig te krijgen of anders een beetje paprikapoeder. Houd je meer van een knoflooksmaak, kun je in plaats van één teentje natuurlijk ook twee teentjes gebruiken. Blijf tijdens het koken gewoon proeven, je komt er vanzelf wel achter welke combinatie van ingrediënten en welke hoeveelheden voor jou het beste werken.

Oh en ehm.. heb je nog iets over? Bak de spitskoolstamppot de volgende dag op voor lunch. Zó lekker!

spitskoolstamppot

spitskoolstamppot

11 reacties

  1. Sanne

    Helemaal nieuw op jouw blog, wat een leuke, lekkere en makkelijke recepten!

    Zelf al wel bekend met stamppot met spitskool, vaak maak ik ’t met een rode puntpaprika erdoor (en paprikapoeder i.p.v. kerriepoeder)! Lekker fris! Deze ga ik ook zeker eens uitproberen, lijkt me heerlijk met de mosterd, ketjap en kerriepoeder. En mijn vriendje zal je dankbaar zijn voor dit recept, hij is dol op stamppotjes!

    Beantwoorden
  2. Diane

    Of voor een dagje zonder vlees! Het is zo’n pittige stamppot dat ik er vandaag alleen krokant gebakken neospekjes overheen gooide, en iedereen heeft gesmuld!

    Beantwoorden
  3. Ben Klomp

    Salut Sabine,ik heb vanavond je recept ff nagekookt en, het was voortreffelijk,ben wel alleen maar dan heb ik voor morgen nog een prak over en ze zeggen de dag drop smaakt het nog beter .

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.