Ik heb besloten dat ik bij pastagerechten niet meer ga zeggen dat ik dol ben op pasta, dat mag zo langzamerhand wel duidelijk zijn. Als je iedere week pasta eet wordt het steeds een beetje lastiger om te blijven variëren met recepten, maar het is me toch weer gelukt. Een poosje geleden maakte ik weer eens een pasta ovenschotel en dit keer met drie soorten kaas. Ik ben dol op kaas en hoe kaziger de pasta hoe beter. Vandaag deel ik mijn recept voor deze drie kazen ovenpasta met pittig vlees met je. Er komen nauwelijks groenten aan te pas, de volgende keer zou ik er champignons, courgette en wellicht aubergine aan toevoegen.

Drie kazen ovenpasta

Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)

  • 300 gram macaroni grande
  • 200 gram pittige worstjes (bijvoorbeeld Catalaanse worstjes)*
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gram mascarpone
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • ½ zakje geraspte belegen kaas
  • Italiaanse kruiden (ongeveer 2 theelepels)
  • 40 gram roomboter
  • 40 gram bloem
  • 500 ml halfvolle melk
  • peper en zout
  • olijfolie
  • verse basilicum

* De pittige worstjes zorgen in dit gerecht voor veel smaak. Ik raad je dan ook aan om deze niet te vervangen door saucijzenvlees of gewoon gehakt. Tenzij je dit enorm op smaak brengt met knoflook, paprikapoeder en andere sterke kruiden. 

1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim voldoende (gezouten) water gaar en verwarm de oven voor op 200°C.

2. Haal met behulp van een mesje het velletje van de worstjes af en draai van het vlees kleine balletjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

3. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak hierin de worstballetjes tot ze bruin beginnen te kleuren. Voeg vervolgens de knoflook, ui en de Italiaanse kruiden toe en bak nog zo’n drie minuten door.

5. Voeg aan het vlees drie eetlepels van het pastakookvocht toe en doe hier de mascarpone bij. Laat de mascarpone onder af en toe doorroeren smelten.

6. Maak de bechamelsaus door de boter in een steelpannetje te laten smelten. Voeg hier de bloem aan toe en roer goed door tot alle bloem is opgenomen, er ontstaat nu een roux. Voeg beetje bij beetje de melk aan de roux toe en blijf goed roeren met een garde tot de saus de gewenste dikte heeft gekregen. Breng de bechamelsaus op smaak met peper en zout en voeg de Parmezaanse kaas en de helft van de geraspte kaas aan de saus toe. Roer nogmaals door tot de kaas is gesmolten.

7. Giet de pasta af en roer de vleesballetjes met de mascarponesaus er door. Stort de pasta in een ingevette ovenschaal.

8. Verdeel de bechamelsaus over de pasta en strooi de rest van de geraspte kaas over de schotel.

9. Zet de ovenschotel op de hoogste tree voor 10 minuten in de oven tot de kaas is gesmolten en bruin kleurt.

10. Scheur blaadjes verse basilicum in kleine stukjes en strooi dit over de ovenschotel.

Okee, eerlijk is eerlijk… De kaas op de ovenschotel die je op de foto’s ziet is bij lange na niet bruin. Maar dat ligt aan ons, want we konden niet wachten. Het was inmiddels al 19.45 uur en we hadden écht trek. Zodra de kaas was gesmolten heb ik de schotel de oven uitgehaald maar ik raad je toch aan om het geduld om te brengen om de kaas te laten bruinen, dat maakt het geheel net iets lekkerder.

Deze drie kazen ovenpasta is écht comfort food. Zoals ik al zei voeg ik er de volgende keer meer groenten aan toe. Niet om het gerecht meer vullend te krijgen (want vullen doet het), maar voor de kleur, de smaak en om het iets gezonder te maken. Je kunt er natuurlijk ook een frisse salade bij serveren.

3 kazen ovenpasta

3 kazen ovenpasta

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Mandy

    Oh, wat was dit lekker! En machtig, haha. De volgende avond was het ook nog steeds (weer) heerlijk. Dit recept is zeker voor herhaling vatbaar.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.