Ik begin steeds enthousiaster te worden over vegetarisch eten. Vlees zal ik nooit helemaal afschaffen, maar gerechten zonder vlees sluipen er steeds vaker bij ons tussendoor. Falafel is denk ik wel een van mijn favoriete vega gerechten, ook al heb ik pas het drie keer gegeten. De derde keer besloot ik om er zelf mee aan de slag te gaan en met succes. Eigenlijk succes tussen aanhalingstekens want falafel maken zonder keukenmachine, dat kan ik je niet aanraden. Ik heb een blender en een staafmixer tot mijn beschikking, maar zoals je op de foto’s kan zijn zijn beide apparaten er niet in geslaagd om iedere kikkererwt volledig te pureren. Een iets meer chunky falafel van mij dus, maar ik zal je het recept + beschrijving geven voor het gebruik van een keukenmachine.

falafel

falafel

Wat heb je nodig? (12 stuks)

  • 200 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • ½ eetlepel gedroogde koriander
  • ½ eetlepel gedroogde peterselie
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • snufje chilipoeder
  • peper en zout

1. Laat de kikkererwten in ruim voldoende water minimaal een nacht wellen. Laat vervolgens de kikkererwten uitlekken wanneer je ermee aan de slag gaat.

2. Voeg het teentje knoflook aan de kikkererwten toe en pureer het geheel tot een pasta met behulp van een keukenmachine (!). Voeg vervolgens de rest van de kruiden toe en roer even goed door. Breng op smaak met peper en zout.

3. Vorm met je handen kleine burgertjes van het falafelmengsel. Het mengsel moet nat genoeg zijn om te blijven plakken maar niet té nat. Voeg een beetje water toe wanneer het mengsel te droog is, een klein beetje bloem of paneermeel wanneer je merkt dat het te nat is.

4. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak hierin de falafel rondom goudbruin en gaar. Je kunt de falafel ook frituren, hiervan wordt het wel iets minder gezond en de falafel zal donkerder van kleur zijn.

Serveer de falafel in pitabroodjes met frisse tzatziki of knoflooksaus of als gezonde avondsnack.

falafel

falafel

falafel feat

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

13 reacties

  1. Daniëlle

    Falafel is inderdaad zo lekker! Ik heb het één keer in een restaurant gegeten en één keer zelf gemaakt. Zeker één van de beste vega recepten! Ik ga deze ook snel eens proberen!

    Beantwoorden
  2. Maartje

    Kan dit ook met kikkererwten uit blik? Of is gedroogd beter? Zo ja, waar koop je die dan? :)

    Beantwoorden
    • Sabine

      Gedroogd is beter voor de textuur van de Falafel, zo zorg je ervoor dat ze niet zo snel uit elkaar vallen. Je kunt ze kopen in natuurwinkels en/of biologische supermarkten.

      Beantwoorden
  3. Nicky

    Ik eet al jaren geen vlees meer, en falafel blijft een van mijn favoriete vleesvervangers. Meestal maak ik het zelf en de volgende keer ga ik dit recept eens proberen want op de foto’s ziet het er heerlijk uit :)

    Beantwoorden
  4. Marije

    Deze ga ik proberen! Mijn man is vegetariër en daardoor eet ik ook weinig vlees, maximaal 1 keer per week. Falafel is bij onze ook favoriet en we eten het erg vaak. Ik heb het nog nooit zelf gemaakt, dus dit recept ga ik volgende week proberen. Dan ben ik een paar dagen vrij en heb ik tijd genoeg om lekker in de keuken te fröbelen ;-)

    Beantwoorden
  5. gereon de leeuw

    Ik maak nooit zelf falafel. Ik ging hem altijd eten, jeugd sentiment. Bij MAOZ in de Reguliersbreestraat. Als lunch met collega’s. Moest het altijd bekopnem met een besmuerde das vol saus. Maar lekker.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.