Laat ik dit artikel beginnen met een aantal disclaimers. De befaamde Big Tasty burger van McDonald’s is inmiddels meerdere keren aangevraagd voor Fastfood Friday, echter is deze burger nooit 100% zelf na te maken omdat: 1. Wij in de reguliere supermarkten niet aan zulke grote burgerbroodjes kunnen komen en 2. de saus hetgeen is dat de Big Tasty de kenmerkende smaak mee geeft. Wanneer je gaat kijken naar de samenstelling van de saus zul je zien dat hij voornamelijk bestaat uit heel veel chemische troep. Scheikundige ingrediënten zowat en daar zit je bij een zelfgemaakte burger niet op te wachten. Maar op jullie verzoek heb ik een poging gewaagd en hoewel de smaak van mijn Big Tasty niet 100% overeen komt met ‘the real deal’ kom ik wel in de buurt en is het bovendien een epische burger!

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 300 gram rundergehakt
  • 2 plakjes Emmentaler (smelt)kaas
  • 2 hamburgerbroodjes
  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • ijsbergsla
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • peper en zout

Voor de saus:

  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1½ koffielepel rokerige barbecuesaus (bijvoorbeeld die van Jack Daniels of Yildriz)
  • 2 koffielepels Pimentón
  • 1½ koffielepel mosterd
  • ½ koffielepel uipoeder
  • ½ koffielepel knoflookpoeder

1. Roer voor de saus alle ingrediënten door elkaar en zet de saus even apart.

2. Breng het gehakt op smaak met peper en zout en vorm twee platte burgers van het gehakt. Snipper de ui en snijd de tomaat in plakken.

3. Stoom de broodjes even kort in de magnetron zodat ze zacht worden.

4. Bak de hamburgers aan één kant bruin en draai ze daarna om. Leg de Emmentaler op de burgers en bak ze vervolgens ook aan de andere kant bruin. In een andere (droge) koekenpan bak je de plakjes ontbijtspek krokant.

5. Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en leg op de onderkant twee plakjes ontbijtspek gevolgd door de burger met kaas.

6. Smeer het kapje van het hamburgerbroodje aan de binnenkant in met een flinke eetlepel van de saus en verdeel hier de ui en de ijsbergsla overheen.

7. Leg twee plakjes tomaat op de burger, top af met het kapje brood.

Big Tasty

Big Tasty

24 reacties

  1. Susanne

    Als ik écht iets vies vind is het wel de Big Tasty, vooral door de saus haha. Maar ondanks dat vind ik hem er wel lekker uit zien! En die van jou al helemaal!

    Beantwoorden
  2. Laura

    Zelf kies is eigenlijk nooit voor de Big Tasty, ga eerder voor de Big Mac of een cheeseburger (of kipnuggets met barbecue saus!). Maar jouw versie ziet er wel echt heerlijk uit joh.

    Beantwoorden
  3. Hester

    Heb ‘m eigenlijk nog nooit op, ik kom dan ook nooit bij de Mac en als ik er wél eens kom, zoals afgelopen week toevallig, ga ik soms alsnog voor een salade omdat ik die veel vullender en lekkerder vind dan zo’n enorme burger die wel vol zit met loze calorieën. Zo home made lijkt ‘ie me wel erg lekker! En uiteraard wil ik in mijn leven óoit wel een Big Mac/Big Tasty op hebben, dat moet wel eigenlijk.

    Beantwoorden
    • Elise

      In een salade zitten pas loze calorieen! Als je dan toch ongezond eet, ga ik liever voor een burger.

      Beantwoorden
  4. Yvonne

    Ik ben ook totaal geen fan van de Mac en diens burgers. Maar mijn vriend is wel groot fan van de Big Tasty, dus dit recept zou ik wel eens voor hem willen uitproberen zodat hij niet meer naar die chemie tent hoeft;) Thanks!

    Beantwoorden
  5. Miranda

    Ziet er lekker uit! Zal dit ook maar eens maken, vind vriendlief vast erg lekker!
    Misschien een stomme vraag, maar zit er verschil in een koffielepel of theelepel?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Er wordt wel eens gezegd dat een koffielepel wat groter is. Officieel zijn ze qua vorm verschillend, maar heel eerlijk merk ik er met hoeveelheden in gerechten nooit wat van. Gewoon gebruiken wat je voorhanden hebt, zolang je een eetlepel gebruikt ;)

      Beantwoorden
  6. Giovanni

    Mijn complimenten! Ik heb samen met mijn broertje voor onze ouders deze burgers gemaakt, en de reacties waren positief! (Was ook erg lekker)

    Beantwoorden
  7. Krijn

    In je recept staat dat je de hamburger
    broodjes moet stomen in de magnetron. Wat bedoel je hiermee? Moet ik de broodjes natmaken o.i.d?

    Beantwoorden
    • Laurens

      Dat nat maken bij afbakbroodjes is eigenlijk alleen bedoeld om krokanter te maken.
      Als je de broodjes uit de oven haalt kan je dat ook doen, dat geeft ook kleur, wat de smaak ook weer beïnvloedt, wordt bij brood ook meestal gedaan. Het ook ook met gesmolten boter, maar dat gebeurt zelden.

      Beantwoorden
  8. Laurens

    Jij kan voor de broodjes ook even naar de plaatselijke bakker lopen. Zelf maken wij ze heel soms voor een klant.
    Als jij een vaste klant bent bij je plaatselijke bakker willen ze dat misschien wel voor jou doen. Dan vraag je of ze de bolletjes wat platter willen drukken, Dit doen wij dan meestal als ze al heel even een narijs hebben gehad. (10 minuten later ofzo).
    Wat misschien ook kan, is dat jij vraagt of jij 4 bevroren deegbolletjes mag kopen met sesamzaad erop, dan moet jij ze thuis alleen even laten rijzen. Dat kan je proberen door een oven op 40 graden te zetten en desnoods de bolletjes nat te sproeien (regelmatig, in elk geval niet laten uitdrogen). Het zal zeker wel 60 minuten duren totdat het thuis gerezen is. Heteluchtoven op 230 graden ongeveer en dan rond de 8 a 9 minuten bakken. (bij ons in de bakkerij)
    Succes :-)

    Beantwoorden
  9. Irma

    Moet ik bij koffielepels zo’n 5ml lepeltje nemen? Ik giet wel eens kokend water over uien om te iets milder te maken mocht iemand daar in geïnteresseerd zijn. Ik denk dat ze dat bij de McDonalds ook doen want het zit in een vloeibaar goedje verpakt het ruikt een beetje azijnig. Ik heb er heel lang geleden gewerkt toen ik een jaar of 16 was.
    De broodjes zijn getoast in plaats van gestoomd zoals de filet-o-fish. Wel is het inderdaad erg lekker.

    Beantwoorden
  10. MCInventor

    Dit is niet juist, de ingredienten zijn:

    – Mayo
    – Ketchup
    – Franse mosterd
    – Augurk
    – Rode Ui
    – Liquid smoke ( Vloeibare rookaroma kan je online kopen bijvoorbeeld bij Van Beekum specerijen, paar druppels gebruiken )
    – Uien poeder
    – Knoflook poeder
    – Zwarte peper
    – Snufje zout
    – Klein beetje Worcestershire saus

    alles in de blender doen, dan 20 sec in de magnetron doen daarna even roeren en een uurtje in de koelkast doen, na dat uurtje een half uurtje buiten de koelkast laten rusten en je hebt de Bigtasty saus zoals je hem gewend bent.

    Bedank me later

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.