Mocht je niet van pasta met veel kaas houden dan raad ik je aan om nu weg te klikken, want het gerecht dat ik je nu ga laten zien bevat kaas. Heel veel kaas. Ik ga je namelijk een recept laten zien voor Mac ’n Cheese, ongetwijfeld een van Amerika’s meest populaire (budget)maaltijden. Het imago van Mac ’n Cheese kan wel wat opfrissing gebruiken. In Amerika zien we vaak borden vol met papperige macaroni, drijvend in een saus gemaakt van een of andere naar plastic smakende kaas. En dat is jammer want wanneer je zelf aan de slag gaat met het maken van dit gerecht zul je merken dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Sterker nog, met het recept van Matt Preston dat ik je nu ga laten zien tover je een heerlijke, maar wel heel heftige, Mac ’n Cheese op tafel.

Wat heb je nodig? (3 – 4 personen)

  • 250 gram ongekookte pasta*
  • 2 sneetjes witbrood
  • 70 gram ongezouten roomboter
  • 40 gram bloem
  • 500 milliliter halfvolle melk
  • 250 gram geraspte oude kaas
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 1 bakje baconblokjes
  • nootmuskaat
  • peper en zout

*Gebruik het liefst macaroni grande of penne.

1. Verwarm de oven voor op 200°C.

2. Kook de pasta in een pan met ruim gezouten water tot het nét niet gaar is. Ongeveer een minuut of twee minder dan op de verpakking staat aangegeven.

3. Smelt 40 gram boter in een pannetje met dikke bodem en voeg hier de bloem aan toe. Blijf goed doorroeren tot de bloem is gebakken en er een roux ontstaan. Voeg daarna beetje bij beetje de melk toe terwijl je blijft roeren tot de saus de gewenste dikte heeft gekregen.

4. Voeg de helft van de oude kaas toe aan de saus en roer goed door tot de kaas is gesmolten. Voeg dan ook de Parmezaanse kaas toe en peper, zout en nootmuskaat naar smaak.

5. Bak ondertussen in een andere pan de baconblokjes knapperig en voeg deze hierna toe aan de saus.

6. Doe de pasta bij de saus en roer goed door. Stort de Mac ’n Cheese in een ingevette bakvorm.

7. Rooster de witte boterhammen tot ze net niet verkleuren en breek ze in stukjes van ongeveer een centimeter. Meng de broodblokjes met de overgebleven oude kaas en strooi dit in zijn geheel over de Mac ’n Cheese.

8. Bak de Mac ’n Cheese vervolgens nog 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de bovenkant bruin en knapperig is.

Matt's Mac and Cheese

Matt's Mac and Cheese

9 reacties

    • Sabine

      Ik heb zelf Matt Preston’s 100 beste recepten en dat boek vind ik echt geweldig. Bomvol comfortfood recepten, dus helaas niet allemaal gezond. Maar wel echt een van mijn favoriete kookboeken van de laatste tijd!

      Beantwoorden
  1. Tanja

    Cheese, i Love it! Dat kan nooit te veel zijn voor mij. Dit recept lijkt me heerlijk. Pasta, kaas, spek,een lekkere saus is altijd een goede combinatie volgens mij. Met een lekkere salade erbij voor de vitamientjes Hmmm, smullen maar :-)

    Beantwoorden
  2. Gwen

    NOM! Geloof het of niet, ik heb nog nooit mac en cheese gehad. Dit recept klinkt heerlijk en het lijkt super simpel dus ik wil het zeker proberen. :D

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.