Naast de Big Mac ongetwijfeld een van de dingen waar fastfood keten McDonald’s het meest om bekend staat: de McDonald’s frietjes. En tja, voor Fastfood Friday moesten deze heerlijk dunne, extreem zoute frietjes dan ook wel een keer nagemaakt worden. Serveer ze met de bekende frietsaus (die gewoon verkrijgbaar is bij de Albert Heijn) en je evenaart met gemak de patat in de welbekende rode kartonnen houdertjes. Met echter één groot verschil: de zelfgemaakte patat is nog warm en vrij knapperig wanneer je het eet en dát kunnen we van de McDonald’s variant vaak niet zeggen.

mcdonalds frietjes

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 2 – 3 grote vastkokende aardappels
  • water
  • 200 gram kristalsuiker

1. Vul een grote schaal met koud water.

2. Schil de aardappels en snijd ze in lange, dunne frietjes. Je kunt hiervoor een mandoline gebruiken wanneer je die hebt, maar zoals je op de foto’s kunt zien lukt het ook prima als je ze snijdt met de hand. Leg de frietjes in de schaal met koud water en laat ze hier ongeveer een kwartier in liggen. Je zult zien dat de aardappel nagenoeg al het zetmeel los laat.

3. Vul ondertussen vast een andere schaal met koud water en voeg hier de suiker aan toe. Roer even goed door tot alle suiker is opgelost.

4. Haal de frietjes uit de ene schaal en leg ze in de schaal met het suikerwater. Laat ze hier vervolgens tien minuten in liggen.

5. Verwarm de frituurpan voor op 150°C.

6. Doe de frietjes direct uit het suikerwater in de frituurpan en frituur ze vervolgens twee minuten tot ze compleet kleurloos zijn geworden. Pas wel op, doordat de aardappels nog nat zijn kan de olie in de frituur erg spatten! Leg de patat na het frituren op een bord met keukenrol en laat ze volledig uitlekken en afkoelen.

7. Verwarm nu de frituurpan naar 190°C en frituur de McDonald’s frietjes een tweede keer, maar nu zo’n vijf minuten tot ze goudbruin gekleurd zijn.

Breng de frietjes op smaak met flink wat zout en serveer ze met de welbekende frietsaus. En natuurlijk zijn deze frietjes heerlijk om te eten met de zelfgemaakte Big Mac en de McFlurry M&M’s als toetje.

Smakelijk!

mcdonalds frietjes

mcdonalds frietjes

mcdonalds frietjes

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

9 reacties

  1. Marita

    Wat een aparte werkwijze, met de suiker enzo! Weer wat geleerd!
    Ze zien er goed uit! Ik heb helaas geen frituurpan :(

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.