Als we al eens naar de snackbar gaan om eten te halen dan bestel ik negen van de tien keer een patatje oorlog. Ik ben dol op de combinatie van sauzen, de rauwe uitjes en de berg patat die eronder ligt. Hoewel ik een patatje met mayo ook erg kan waarderen, vind ik het slonzige van een patatje oorlog iets hebben. Wist je trouwens dat in iedere regio een patatje oorlog anders wordt gemaakt? Het kan in het noorden van het land bijvoorbeeld een patatje met satésaus en mayonaise zijn, terwijl er ergens anders nog uitjes aan toe worden gevoegd. Hier in Apeldoorn krijg je altijd friet met mayonaise, satésaus, curry en rauwe uitjes wanneer je om een Patatje oorlog vraagt en die besloot ik zelf ook eens thuis te maken.

Wat heb je nodig? 

*Ik ben erachter gekomen dat ovenfriet hier lekkerder bij is omdat het minder vet en op de een of andere manier knapperiger is. Patatjes uit de frituur gebruiken kan natuurlijk ook!

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Spreid de ovenfriet uit over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zorg ervoor dat de patatjes elkaar niet overlappen.

2. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de frietjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en knapperig. Bestrooi rijkelijk met zout.

3. Maak ondertussen vast de satésaus klaar. Snipper ook alvast de ui zo fijn mogelijk.

4. Hoop de gebakken friet op op een bord en schenk hier de drie sauzen naast elkaar overheen. Doe dit zoveel mogelijk in het midden, het is lastig eten wanneer ieder frietje onder de saus zit!

5. Verdeel de gesnipperde uitjes over de saus en klaar!

Dit artikel is natuurlijk een beetje gekscherend bedoeld want een echt recept is dit niet. Maar waarom zou je een Patatje Oorlog bewaren voor de snackbar als je deze ook heel makkelijk thuis kunt maken?

patatje oorlog

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

11 reacties

 1. Hester

  Die frietjes zien er in elk geval echt heerlijk uit, veel te lang geleden dat ik die op heb! Patatje oorlog bestel/eet ik eigenlijk nooit – ik vind patat nog altijd het lekkerst met mayonaise – maar je hebt gelijk dat je dat niet alleen voor in de snackbar hoeft te bewaren!

  Beantwoorden
 2. Birgit

  Ook hier is een patatje oorlog met pindasaus, mayo en ui. Volgens mij is dat overal wel hetzelfde. Heb het nog nooit ergens anders anders gekregen in elk geval.
  Wel een beetje een erg makkelijk “recept” voor de fastfood friday dit keer.

  Beantwoorden
 3. Jolanda

  He grappig ik kende ‘m ook niet met curry erbij door.
  Toevallig doen we vanavond zelfgemaakte friet.
  Ik ga dan eens jouw ‘oorlog’ proberen ;) Met curry!
  Ben benieuwd hoe dat smaakt!

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.