Voor Fastfood Friday publiceerde ik eerder al eens recepten voor Kapsalon en Cheese Fries. Beide zijn gerechten waarin patat wordt gebruikt in combinatie met ingrediënten die je wellicht in eerste instantie niet had bedacht. Vandaag heb ik weer zo’n gerecht en ik durf haast met zekerheid te zeggen dat dit misschien wel de meest vreemde combinatie is die je ooit hebt gezien. Dat geldt in ieder geval voor mij want vandaag laat ik je een recept zien met patat, jus en mozzarella. That’s it. Het is een extreem populair gerecht in Canada en wordt daar ook wel Poutine genoemd. Je kunt het bij de meeste fastfoodrestaurants krijgen en het wordt dan veelal geserveerd in van die aluminium of schuimen bakjes. En tja, zo’n ontzettend populair gerecht kan natuurlijk niet ontbreken in de Fastfood Friday reeks.

poutine

Wat heb je nodig?

 • Franse frietjes
 • jus uit een pakje (bijvoorbeeld van Maggi)
 • mozzarella

1. Bak de patat goudbruin in de frituurpan en laat ze vervolgens even uitlekken op een stukje keukenpapier. Strooi vervolgens zout over de patat.

2. Maak ondertussen de jus klaar. Hiervoor gebruik je gewoon poeder uit een zakje en vaak moet je hier 300ml water bij doen. Het pannetje zet je dan vervolgens op het vuur en op deze manier breng je de jus al roerende aan de kook. Uiteraard, uiteraard kun je ook je eigen jus maken maar hey, we hebben het hier wel over Fastfood Friday en aangezien Poutine toch al zo giftig is als het maar kan, kunnen we net zo goed pakjes gebruiken.

3. Doe de patat in een schaaltje en verdeel hier kleine stukjes mozzarella over heen. Schenk vervolgens een rijkelijke lepel jus over de patat en klaar is je Poutine.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik helemaal geen trek had in dit gerecht. Ik kon me echt niet voorstellen dat dit lekker zou smaken want ik houd van knapperige frietjes, zeker niet van patat dat slap is geworden door een of andere saus. Maar wonder boven wonder, en nu lieg ik echt niet, smaakte deze Poutine eigenlijk best goed! Oke, de patat wordt dan wel een beetje sompig maar de smaak was lekker! En dus kan ik je best aanraden om dit eens te proberen. Wellicht is het zo zonder iets een beetje te heftig, maar wanneer je er een frisse salade voor de balans bij serveert ben ik benieuwd wat je ervan vindt.

poutine

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

24 reacties

 1. Hester

  Prachtige foto’s! Maar eh… Ik ben stiekem toch wel blij dat ik vanavond ‘gewone’ patatjes eet ;). Al ben ik wel heel benieuwd hoe het smaakt!

  Beantwoorden
 2. Marijke

  KLinkt een beetje vreemd, maar ik doe vaak Maggi smaakversterker over mn patat, gewoon beetje druppelen. Nomnom

  Beantwoorden
 3. Debbie

  Dit heeft niks met poutine te maken. Jus uit een zakje is ondenkbaar hier en mozzarella lijkt niet eens in de verte op cheese curds. Ik woon al jaren in Toronto, poutine is de nationale trots en dit dit recept slaat helemaal nergens op.

  Noem het dan patat met aanmaakjus, maar noem het geen poutine.

  Beantwoorden
  • Tim

   Sorry hoor, maar als je gaat lopen afkraken, zorg dan in ieder geval dat je kennis op peil is. Cheese Curds worden hier https://en.wikipedia.org/wiki/Cheese_curds (ik neem aan dat je engels kan) beschreven als milde kaas met een licht verende/rubberige/luchtige textuur met een milde ziltige smaak. De kaas is in Canada over het algemeen ongekleurd (wittig dus). Die beschrijving lijkt mij 1-op-1 mozzarella. En aangezien het duidelijk is dat het een lokale delicatesse is die in NL niet verkrijgbaar is, lijkt me dat een prima vervanging. Wat betreft de jus mag ik toch hopen dat je niet zo naïef bent om te denken dat alle fast-food ketens die zelf ‘from scratch’ maken. Daar komt het ook gewoon uit pak (aanmaak dus). Straks ga je me nog vertellen dat ze de patat bij de MCdonalds in Canada van vers geschilde aardappels maken van het platteland 3 km verderop (dat je daar geen commentaar op had?)

   Kortom lijkt me een prima Nederlandse interpretatie van een Canadese klassieker.

   Beantwoorden
   • Debbie

    Veel mensen maken het ook met cottage cheese maar dat maakt het nog geen poutine. Er is geen vervanging voor (cheddar) cheese curds.

    De poutine sauce die hier gebruikt wordt is niet moeilijk om te maken, maar een zakje aanmaakjus is het niet. Dit is gewoon patat met jus en mozzarella, geen poutine.

    Probeer deze eens. https://www.saveur.com/article/Recipes/Classic-Gravy-Fries

   • Elle

    Sorry hoor, maar een vriend van mij die geboren en getogen is Canada, zegt dat je elke kaas kan gebruiken die er op lijkt, volgens hem gebruiken gezinnen ook regelmatig mozzarella en maakt het niet al teveel uit.

    Dus doe niet zo uit de hoogte met je elitaire opmerkingen. Want ik geloof eerder iemand die daar geboren, opgegroeid is en nog woont, dan een emigrant die denkt dat ze een expert is.

   • Sara

    Cheese curds zijn squeeky, mozzarella niet. Gebruik dan halloumi of maak je eigen cheese curds.

   • M

    Thanks for calling her out on the cheese curds. If only people actually visited Quebec before sharing their fake recipes for poutine. Thanks Tim.

    Sorry Sabine. You’re actually going to have to do your research before vomiting out a recipe. But please, go on misleading people to think you’re a cook. Everyone needs to feel good about themselves somehow.

  • Annemieke

   Nou Debbie, als je het zo goed weet en Nederlands van oorsprong, kun je misschien ook even vertellen hoe we het beste in Nederland Poutine kunnen maken met producten die hier te koop zijn

   Beantwoorden
 4. milou

  hele mooie foto zeg die laatste!
  Met die mozzarella lijkt mij nog wel lekker, maar ik lust echt geen jus. DUs dit lat ik even voorbij gaan!

  Beantwoorden
 5. Brenda

  Dit is iets waar ik nog nooit van gehoord heb. Ik hou van patatjes, mozzarella en jus. Maar bij elkaar ljikt het me een vreemde combi. Misschien toch maar eens proberen ;-)

  Beantwoorden
 6. Maxime

  Met jus lijkt me eigenlijk nog wel lekker haha, want je eet ook aardappelen met jus. Maar met mozzarella lijkt me echt niks.

  Beantwoorden
 7. marlon

  ik heb dit best veel gegeten in vancouver was echt super lekker! zeker aan te raden

  Beantwoorden
  • Andy Veenstra

   Ken je het nog goed herinneren? 2013 is alweer ff geleden, maar denk je dat die poutine ook lekker is over/bij mac and cheese met pulled beef topping?

   Beantwoorden
   • Sabine

    Poutine is een op zichzelf staand gerecht: friet met jus en mozzarella. Dus nee, ik zou dat niet zo snel over een ander gerecht heen doen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.