Shake Shaaaaack. Dit was één van de fastfood ketens die ik toch wel erg graag wilde proberen toen we vorig jaar naar de Verenigde Staten gingen. Volgens mij was het uiteindelijk ’t eerste dat we aten in New York en jummie wat was het lekker. Vooral de burgers vond ik erg goed te doen, maar persoonlijk vond ik de Cheese fries die we namen ook niet te versmaden. Klein minpuntje en dat is dat er uiteraard gebruik werd gemaakt van Amerikaanse kaas en tjsa… die is aardig plastic van smaak als je het mij vraagt. En daarom ging ik voor Fastfood Friday aan de slag met het maken van Cheese fries, maar dan met een lekkerdere kaassaus.

cheesefries

Wat heb je nodig?

  • kreukelfrieten
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 eetlepel bloem
  • halfvolle melk (± 500 ml)
  • 1 zakje geraspte belegen kaas
  • 1 theelepel mosterd
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ uipoeder
  • peper en zout

1. Frituur de kreukelfrieten in de frituurpan of bak ze in de oven. Ik gebruikte zelf de Aviko Supercrunch, deze zijn wel erg lekker bij de kaassaus. Maar mocht je meer van de slappere patat houden, go for it.

2. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg hierna de bloem toe. Roer goed door en laat de bloem gaar bakken zonder bruin te kleuren. Voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe en blijf goed roeren. Normaliter wil je een dikke saus krijgen, maar aangezien je nog kaas gaat toevoegen is het beter om de saus dunner te laten. De kaas zorgt namelijk ook nog voor binding.

3. Voeg de inhoud van het zakje kaas samen met de rest van de ingrediënten toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Proef goed. Smaak is natuurlijk enorm persoonsgebonden en zeker kaassaus is voor iedereen anders. Voeg naar gelang jouw smaak dus meer van bepaalde ingrediënten toe, net zolang tot de saus helemaal naar wens is. Is de saus wat te dik? Voeg dan nog een beetje melk toe, net zolang tot de saus weer de gewenste dikte heeft.

4. Serveer de frieten op een bord en schenk hier wat van de kaassaus overheen. Serveer direct want de saus wordt al erg snel dik. Strooi er grof zeezout overheen en klaar zijn de Cheese fries!

cheesefries

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

12 reacties

  1. Hester

    Ik heb eigenlijk nog nooit kaassaus op en al zeker niet in combinatie met patat. Lijkt me toch wel erg lekker! Als je er vlug naar kijkt, lijkt het net mayonaise, haha.

    Beantwoorden
  2. Laura

    Ik kende deze combi nog niet, maar wat ziet het er heerlijk uit! Mooie foto die laatste met die amerikaanse vlag op de achtergrond :) Jullie kussen in de bank volgens mij? ;)

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.