Kip (of vis of beef) in pindasaus, het klinkt eigenlijk veel te makkelijk en toch is het een van Gambia’s meest populaire gerechten. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om thuis wat kipfilet in blokjes te snijden en dit vervolgens in een pannetje met satésaus op te warmen, maar neem van mij aan dat dit niet eens in de buurt komt van the real deal. De echte Chicken Domoda is namelijk een stuk complexer van smaak en gepaard met frisse groenten en gestoomde rijst een heerlijk gerecht voor deze herfst (ook al is het in Gambia warm). En het recept? Dat deel ik vandaag met je!

Wat heb je nodig? (4 – 6 personen)

 • 1 aubergine
 • 4 uien
 • 100 gram verse tomaten
 • 250 gram aardappelen
 • 250 gram wortelen
 • 1 witte kool (of een halve als je een grote hebt)
 • 250 gram pindakaas (het liefst biologisch of zelfgemaakte)
 • 2 liter water
 • 100 gram tomatenpuree
 • 3 eetlepels limoensap
 • 1 blokje kippenbouillon
 • 1 theelepel chilisaus
 • 500 gram kipfilet

1. Snijd de kipfilet in blokjes en breng deze op smaak met peper en zout. Bak de kip in een klein beetje olie goudbruin en gaar. Zet vervolgens apart.

2. Halveer de aubergine, breng op smaak met zout en laat dit even liggen zodat de ietwat bittere smaak verdwijnt.

3. Hak de uien en tomaten grof. Maak ook de aardappelen en wortelen schoon en hak deze grof of laat ze heel wanneer ze mooi zijn van formaat. Snijd de kool in vieren. De groenten horen grof en herkenbaar te zijn bij Domoda!

4. Los in een aparte kom de pindakaas op in het water en schenk dit mengsel door een zeef om grove stukken te verwijderen.

5. Doe de gezeefde pindakaas samen met de tomatenpuree, limoensap en het bouillonblokje in een pan. Breng dit zachtjes aan de kook tot alle ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn.

6. Doe alle groenten bij de bouillon en doe de deksel op de pan. Draai het vuur laag en kook de Domoda circa twee uur op laag vuur onder af en toe doorroeren.

7. Voeg de laatste tien minuten de kip weer toe en warm het geheel nog even goed door.

8. Serveer de Chicken Domoda met een frisse salade en gestoomde witte rijst.

Chicken Domoda

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

11 reacties

 1. Wim Möller

  Uit ervaring sprekend. Echt lekker! Met je handen (vingers) eten door in je handpalm een soort bal te draaien (rijst en vlees) en dan eten. Humm. En…gezellig in de tuin met een groep onder de Mangoboom!

  Beantwoorden
 2. Marc van Osenbruggen

  Hebben hem vandaag gemaakt, maar vonden hem erg waterig en niet zoals wij hem ooit in Gambia hebben gegeten. Heb me volledig aan het recept gehouden…misschien het water verminderen?

  Beantwoorden
 3. sterredag

  2 Liter!!! Water???

  Nou ik heb dit ook geprobeerd, ik had groentesoep. Moest vervolgens erg lang laten koken om het water te laten verdampen waardoor de rest te gaar werd naar mijn idee. Volgens mij dit recept nog even nakijken!

  Beantwoorden
 4. Chris

  Hoewel ik vaker in Gambia domoda gegeten heb en dit zelf erg lekker vind, lijkt dit recept jammer genoeg in de verste verte niet op domoda. Zelfs met slechts 1 liter water is de domoda erg waterig en daarnaast zeer flauw van smaak. Afgezien van het halveren van de hoeveelheid water, heb ik de rest van het recept nauwlettend gevolgd. Zonde van de ingrediënten en van mijn tijd en geld om dit te maken.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.