Na mijn eerste poging tot risotto maken de vorige keer kan ik rustig zeggen dat ik verslaafd ben geraakt aan risotto. Ik hou van de smaak, textuur en de variaties die je erin aan kunt brengen. Het is dan ook niet gek dat er nog meer variatierecepten gaan volgen en vandaag is het de beurt aan de eerste. Garnalenrisotto. Ik voegde aan mijn risotto nog een bakje gerookte kalkoenreepjes toe omdat ik deze nog over had van mijn hartige cupcakes van gisteren. Deze heb ik in het recept weggelaten, maar zijn wel zichtbaar op de foto’s.

Wat heb je nodig? (2-3 personen)

  • 300 gram arboriorijst
  • iets meer dan 1L groentebouillon
  • 200 gram Hollandse garnalen
  • een klein blikje doperwtjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter
  • Parmezaanse kaas
  • peper
  • Italiaanse kruiden

1. Snijd de ui in grove snippers en de knoflook in kleine stukjes. Fruit ze in de olie en knoflook in een hapjespan.

2. Maak de groentebouillon met behulp van twee bouillonblokjes en hou hem tegen de kook aan. Het is érg belangrijk dat de bouillon warm blijft maar niet te heet is.

3. Zodra de ui glazig is voeg je de arboriorijst toe. Roer even door totdat iedere rijstkorrel bedekt is met een laagje olie. Verdeel vervolgens de rijst evenredig over de bodem van de koekenpan en giet er wat van de bouillon overheen, tot de rijst nét onderstaat (dit is net iets meer dan een soeplepel vaak). Draai het vuur laag.

4. Laat de rijst rustig pruttelen en roer door wanneer de rijst de bouillon net niet helemaal heeft opgenomen. Verdeel dan de rijst weer evenredig over de bodem van de pan en voeg wat bouillon toe tot de rijst nét onderstaat. Herhaal deze stap tot de rijst gaar is. Risottorijst moet lekker zacht zijn, maar mag nog wel een kleine bite hebben. Het herhalen van deze stap tot het moment dat de rijst helemaal gaar is zal je zo’n dertig minuten kosten.

5. Bak terwijl je de risotto maakt de garnaaltjes in een koekenpan gaar. Laat de doperwtjes uitlekken.

6. Wanneer de risotto gaar is roer je voorzichtig de doperwtjes en de gebakken garnaaltjes er door. Breng de risotto op smaak met wat peper en Italiaanse kruiden.

7. Voeg als laatste ongeveer een handvol geraspte (verse!) Parmezaanse kaas aan de risotto toe, zodat het geheel lekker plakkerig wordt en wat sterker van smaak.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

4 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.