Laatst liet ik je al zien dat je heel makkelijk couscous kunt maken van bloemkool, of alhoewel… de echte couscous makkelijk kunt vervangen, maar wist je dat je rijst ook heel makkelijk kunt vervangen? Vandaag deel ik een recept met je voor gebakken bloemkoolrijst met garnalen. Omdat ik weet dat de vraag gaat komen: nee, de typische bloemkoolsmaak is bij dit gerecht in geen velden of wegen te bekennen. Hoewel de textuur natuurlijk iets anders is vond ik het wel net zo lekker als echte gebakken rijst. En bijkomend voordeel: je zit in no-time aan je dagelijkse groente-inname. Laat je trouwens niet afschrikken door de ingrediëntenlijst, het lijkt meer dan het is.

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • 1 bloemkool
  • 150 gram gepelde garnalen
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 bosui
  • 1 winterpeen
  • 1 rode peper
  • sap van een halve limoen
  • 1 theelepel Chinees 5-kruidenpoeder
  • 1 theelepel vissaus
  • 1 theelepel sambal
  • handvol taugé
  • 1 eetlepel sojasaus

1. Maal de bloemkool in een keukenmachine fijn of rasp deze met een grove rasp. Snijd ondertussen alle groenten in blokjes of ringetjes.

2. Verhit een klein beetje olie in een wok en voeg hieraan de knoflook, de ui en de rode peper toe tot dit goed begint te geuren. Voeg dan de overige groenten (behalve de taugé) en de garnalen toe.

3. Wok het geheel op hoog vuur tot de garnalen bijna gaar zijn.

4. Voeg de fijngemalen bloemkool toe en schep het geheel goed om.

5. Doe het limoensap, de 5-kruidenpoeder, de vissaus, de sambal en de sojasaus in de pan en roer alles goed door tot de smaken met elkaar zijn vermengd. Laat de bloemkoolrijst vervolgens op middelhoog vuur een paar minuten bakken.

6. Maak een ‘gat’ in het midden van de bloemkoolrijst en breek hierin het ei. Roer het ei vervolgens door de bloemkoolrijst tot deze is gestold.

7. Schep op het laatst de taugé door de bloemkoolrijst om ervoor te zorgen dat deze lekker knapperig blijft.

8. Serveer de gebakken bloemkoolrijst met een halve limoen.

Gebakken bloemkoolrijst met garnalen

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

11 reacties

  1. Emily van Kampen

    Wow! Dit moet ik gewoon een keer maken wanneer ik met mijn vader eet: allebei zijn we én bloemkool én garnalen liefhebbers, dus deze combinatie is perfect. En hij zal de bloemkool nooit in deze vorm verwachten, dus het is ook nog een leuk verrassingselement!

    Beantwoorden
  2. Rineke

    Dit ga ik deze week nog een keer maken. Wij eten een periode 6 dagen in de week geen koolhydraten, dus daar past dit gerecht perfect bij en het klinkt ook nog superlekker.

    Beantwoorden
  3. Birgit

    Ik moet me er toch maar eens aan wagen, het lijkt me best lekker. Ik lust alleen absoluut geen garnalen, dus die vervang ik wel door kipsate of een ander stukje vlees of vis.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.