Al eerder hebben jullie op Ohmyfoodness een recept kunnen lezen voor Nasi Goreng en officieel is de Nederlandse benaming voor Nasi Goreng “Gebakken Rijst”. Het recept dat ik je vandaag laat ziet lijkt in de verste verte niet op de Nasi Goreng die ik eerder heb gemaakt. Ik maak bij het recept voor deze versie van gebakken rijst gebruik van een ander type rijst en er komt geen sausje aan te pas. Klinkt wellicht saai, maar door alle ingrediënten die worden toegevoegd heb je een erg smakelijk en gezond gerecht die erg dicht in de buurt komt van de nasi die je bij de Chinees kunt halen. Het vergt relatief weinig tijd en de ingrediënten zijn geschikt voor een budgetmaaltijd.

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • Twee teentjes knoflook
  • Gesnipperd uitje
  • Hamblokjes
  • 400 gram kipfilet
  • 1 prei
  • 2 eieren
  • 350 – 400 gram pandanrijst

1. Allereerst snijden we alle ingrediënten: de kip in blokjes, prei in halve ringen (goed afspoelen!), snipper een ui, hak de knoflook fijn en snijd de ham in blokjes. Breng water voor de rijst aan de kook. Zodra het water kookt voeg je de rijst toe en breng je het nogmaals aan de kook. Zo’n tien minuten laten koken, afgieten en dan nog een kwartier laten staan in de pan met de deksel erop.

2. Verhit een beetje olijfolie in de pan en fruit hierin de ui en de knoflook. Zorg voor een goed hete pan en begin direct met roeren zodra je de knoflook toevoegt. Doe je dit niet dan heb je de kans dat de knoflook aanbrandt en daar wordt hij bitter van. Zodra de ui glazig is voeg je de kip toe. Breng op smaak met peper en zout.

3. Zodra de kip bruin begint te worden voeg je de prei en de hamblokjes toe. Ik heb zelf voor ham uit blik gekozen en deze zelf in stukjes gesneden, je kunt natuurlijk ook kant en klare hamblokjes gebruiken. Dat scheelt je weer wat in tijd. Wok het mixje even goed door totdat de prei een beetje zacht begint te worden. Breng het even op smaak met peper en zout.

4. Zodra de groenten gaar zijn voeg je de rijst toe. Je zult in eerste instantie denken dat je veel te veel rijst hebt gekookt voor dit gerecht, maar je zult zien dat dit niet het geval is. Mocht je overigens geen Pandanrijst hebben kun je ervoor kiezen om gewoon witte rijst te gebruiken, maar deze is wel veel minder kruidig van smaak. Dit kun je oplossen door een platgeslagen knoflook teentje aan het water toe te voegen wanneer je de rijst kookt. Schep het gerecht goed door en laat een minuut of vijf op hoog vuur wokken, totdat je hoort dat de rijst knapperig aan het worden is.

5. Maak een kuiltje in het midden van de rijst en sla hierin de eieren kapot. Laat heel even zo staan totdat je merkt dat het ei een beetje begint te stollen. Wanneer dit het geval is, roer je het hele gerecht goed door zodat de ei zich goed verspreid. Doordat je de ei volledig door de rijst mixt duurt het even voordat alles is gestold, maar heb geduld. Je zult merken dat de rijst in het begin aan elkaar plakt door de rauwe ei, dus blijf goed doorroeren totdat alle ei volledig gestold is.

6. Laat de rijst zo’n zeven minuten bakken onder regelmatig doorroeren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de rijst aanbrand, je moet ervoor zorgen dat het niet kleverig meer is, maar echt korrels op zichzelf zijn.

En dat is het! Je kunt ervoor kiezen om de rijst op smaak te brengen met wat sojasaus of je serveert er kipsaté naast, maar de knoflook en de pandanrijst voegden voor mij voldoende smaak aan het gerecht toe. Een groot voordeel van pandanrijst is ook dat het niet droog is zoals witte rijst dus het gerecht is ook niet lastig weg te krijgen.

Eet smakelijk!

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

10 reacties

  1. Ellen

    Ik vind de nasi van de chinees altijd ZO lekker, en als ik hem zelf maak met kruidenmix valt ie altijd zo tegen. Thanks voor dit heerlijke recept!

    Beantwoorden
    • Sabine

      Persoonlijk vind ik het niet nodig aangezien de knoflook zijn werk goed doet in dit gerecht. Mocht je wat extra pit willen zou ik gaan voor wat Chinese Kruiden en/of verse koriander!

      Beantwoorden
  2. Nathalie

    Nou er is iets misgegaan bij mij. De rijst is echt superkleverig. Echt niet te hachelen, ik weet alleen niet zo goed wat er is misgegaan.
    Over een tijdje nog maar eens proberen want het lijkt me echt heel lekker.

    Beantwoorden
    • Sabine

      Hmm, dat is niet de bedoeling! Om gebakken rijst te maken kun je het beste ‘oude’ rijst gebruiken die je een dag van tevoren al hebt gekookt. Dan is de korrel extra droog en alles behalve kleverig.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.