Als de man des huizes per ongeluk thuis komt met vier kilogram mosselen in plaats van de geplande twee, wordt het tijd om te improviseren. Twee dagen achter elkaar mosselen eten is voor mij geen enkel probleem, sterker nog: heerlijk zelfs. Maar om ze nu allebei de dagen te koken zag ik niet zo zitten. En na wat wikken en wegen heb ik besloten om aan de slag te gaan met gegratineerde mosselen. Beste keus ooit. Want serieus, en hoewel ik dit heel voorzichtig zeg maar wel erg meen, denk ik dat ik mosselen op deze manier lekkerder vind dan de ‘traditionele manier’ van bereiden.

Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)

  • 1 – 1,5 kg mosselen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ½ eetlepel crème fraîche
  • 3 plakjes schouderham (broodbeleg)
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel Pimentón
  • ½ eetlepel Italiaanse kruiden
  • verse bieslook
  • peper en zout
  • paneermeel
  • geraspte kaas

1. Maak de mosselen schoon en gooi degene weg die kapot zijn of niet meer sluiten na een ferme tik op het aanrecht. Laat de mosselen onder water staan terwijl je de ui snippert en het teentje knoflook fijn hakt.

2. Fruit de ui en knoflook kort aan in een mosselpan (hapjespan of stoofpan kan ook prima) en voeg hierna de mosselen toe. Stoom de mosselen in 7 – 8 minuten gaar tot ze allemaal geopend zijn. Verwijder vervolgens één kant van de schelp en leg de mosselen op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

3. Verwarm de oven voor op 180°C.

4. Snijd de ham fijn en maak een crème van de crème fraîche, knoflookpoeder, Pimentón, Italiaanse kruiden, verse bieslook en peper en zout. Roer alles goed door elkaar en voeg de fijngesneden ham toe.

5. Leg op iedere mossel een klein schepje kruidencrème en strooi er vervolgens de paneermeel en geraspte kaas overheen.

6. Gratineer de mosselen vervolgens zo’n tien minuten in het midden van de oven tot de kaas gesmolten is en knapperig begint te worden. Garneer de mosselen voor het serveren met verse bieslook.

Aaah zó lekker, dit is echt een favoriet geworden hier in huis. Voorheen vond ik het altijd een beetje zonde om mosselen op een andere manier te bereiden dan te stomen/koken. Vergelijk het een beetje met asperges, die eet ik ook het liefst op traditionele wijze wanneer ze er net zijn. Maar nu ik deze gegratineerde mosselen heb gemaakt wil ik stiekem niet anders meer.

En zeg nou zelf, het ziet er toch ook nog eens heel gezellig uit op tafel?

gegratineerde mosselen

gegratineerde mosselen

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

7 reacties

    • Sabine

      Ik denk het wel, maar kies dan wel voor een niet te vloeibare kruidenkaas omdat dit waarschijnlijk snel uitloopt in de oven. Paturain zal een goede keus zijn of Philadelphia.

      Beantwoorden
    • Sabine

      Als slechte foodie moest ik even opzoeken wat dat was, maar Moules a la Sètoise ziet er ook erg lekker uit. Ik ga hem onthouden voor de volgende keer.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.