Zoals je twee weken geleden hebt kunnen lezen worden asperges op traditionele wijze geserveerd met geklaarde boter. De boter doet hierbij dienst als saus maar geklaarde boter is voor veel doeleinden inzetbaar. Maar wat is het nou precies en misschien nog belangrijker: hoe maak je geklaarde boter? Ik leg het je graag even uit.

Wat is het?
Geklaarde boter is gesmolten boter waarbij de vaste bestanddelen zijn gescheiden van het vet. Het wordt dus als ‘saus’ bij asperges geserveerd maar je kunt er ook heerlijk vlees in bakken. Geklaarde boter heeft een hoger kookpunt dan gewone boter en hierdoor verbrand het minder snel. In veel Indiase recepten kom je geklaarde boter tegen al wordt het hier ook wel Ghee genoemd. Ghee kun je kant-en-klaar in blikjes kopen en heeft en wat meer nootachtige smaak dan zelf geklaarde boter.

geklaarde boter

geklaarde boter

geklaarde boter

Hoe maak je het klaar?
Het is eigenlijk ontzettend simpel en de foto’s laten het eigenlijk al zien.

1. Leg een klontje boter in een steelpannetje en laat het volledig smelten. Belangrijk is hierbij dat je het niet roert.

2. De vaste bestanddelen van de boter zinken nu naar de bodem van de pan en drijven op de boter. Schep de vaste bestanddelen met behulp van een schuimspaan van de boter af.

3. Giet de boter voorzichtig over in een kommetje maar zorg ervoor dat de vaste bestanddelen die op de bodem van de pan liggen niet mee geschonken worden. De helder gesmolten boter die je nu over hebt is geklaarde boter.

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

2 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.