Zalm is een vissoort dat we vaak terug zien in een kerstmenu en hoewel een mootje gebakken zalm wat mij betreft altijd goed is, mits ‘ie goed gegaard is natuurlijk, vind ik het ook wel leuk om iets ander te proberen. Als voorgerecht stel ik deze gerookte zalmtartaar met rucola-olie voor, wat een smaakbom is dit. Je moet wel van zalm houden uiteraard maar als dat zo is dan weet ik zeker dat je van dit gerecht gaat genieten. In oktober maakte ik dit gerecht al en toen wist ik zeker dat dit ook tijdens mijn kerstdiner een gerecht ging zijn dat op tafel zou komen te staan. Niet alleen de smaak is goed, maar met een aantal huis-tuin en keuken spulletjes ziet jouw bord er ook nog eens restaurantwaardig uit. De foto’s spreken boekdelen toch?

Wat heb je nodig? (2 grote of 4 kleine)

  • 200 gram gerookte zalmsnippers
  • 2 augurken
  • 1 theelepel crème fraîche
  • 1 theelepel verse bieslook
  • ½ gesnipperd rood uitje
  • 1 handvol rucola
  • 5 eetlepels extra vergine olijfolie
  • peper en zout

1. Doe de olijfolie samen met de rucola in een keukenmachine en maal dit fijn tot een mooie rucola-olie. Breng de olie op smaak met peper en zout en laat even staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

2. Snijd de augurk in kleine blokjes en doe deze samen met de zalmsnippers in een kommetje. Hak de bieslook fijn en voeg ook dit aan de zalm toe.

3. Roer de crème fraîche door de zalm en zorg ervoor dat alle ingrediënten aan elkaar blijven plakken.

4. Leg een beetje rucola in het midden van een bord en leg hier een uitsteekring* op. Schep het zalmmengsel in de ring en druk goed aan met de achterkant van een lepel. Haal de ring voorzichtig van de zalmtartaar af.

5. Schep wat van de rucola-olie over de zalmtartaar en ter garnering nog wat over het bord. Verdeel het gesnipperde rode uitje over de zalmtartaar.

*Uitsteekringen zijn in diverse kook- en bakwinkels te koop maar bij Xenos geef ik je ook een goede kans. Mocht je geen uitsteekringen hebben dan volstaat een stuk pvc-buis ook.

gerookte zalmtartaar

gerookte zalmtartaar

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Gerookte zalmtartaar met rucola-olie

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

9 reacties

  1. Rachèl

    Dat ziet er heerlijk uit! Helaas host ik een kerstdiner met een aantal personen die niet echt van zalm houden. Too bad! Ik maak het een keer voor mijzelf ;-)

    Beantwoorden
  2. Ropeca

    Dank voor het recept, was een groot succes in de try out voor het kerstdiner ;-)

    Extra feestelijk;
    Rooster wit brood en steek er met een stervormige koekjesvorm een ster uit.
    Kook kwarteleitjes (1 per persoon)

    Steek dan san de bovenkant de ster erin en leg het in tweeen gesneden kwarteleitje bij.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.