Vorige week kon je de review lezen van Gennaro’s nieuwste kookboek. Een kookboek vól Italiaanse gerechten, het kon natuurlijk niet lang duren voordat ik daar uit zou koken. En dat heb ik gedaan! Omdat ik een gerecht van hem kookte tijdens mijn 2×2 challenge moest het wel iets zijn met voldoende groenten. Mijn oog is uiteindelijk gevallen op Zucchini ripieni al forno con salsa al pomodoro. Mooi taaltje he? Voor de leek zoals ik: gevulde courgettes in tomatensaus. Ik heb het recept hier en daar wel wat aangepast, maar alsnog was het verrukkelijk. Zeker een aanrader, ook om courgette eens op een andere manier te eten dan je wellicht gewend bent.

gevulde courgettes in tomatensaus

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 1 grote courgette
  • 200 gram extra mager rundergehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 1 ei
  • 30 gram Parmezaanse kaas + een beetje extra
  • 1 blik tomaten in blokjes (400 gram)
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • extra vergine olijfolie
  • verse peterselie
  • zout en peper

1. Verhit een beetje olijfolie in een pan en laat hierin het ui zweten tot het zacht is. Doe hier vervolgens de tomaten uit blik bij en breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur wat lager, leg het deksel half op de pan en laat alles 20 minuten pruttelen onder af en toe doorroeren.

2. Verhit de oven voor op 200°C.

3. Snijd de courgettes één keer doormidden en vervolgens beide helften nogmaals door de lengte. Schep het vruchtvlees eruit en houd dit apart.

4. Verhit nogmaals een beetje olie in een andere pan en bak de knoflook 1 minuut op niet te hoog vuur. Doe het vruchtvlees uit de courgettes hierbij en bak het in circa 4 minuten gaar. Laat het vervolgens afkoelen.

5. Meng het gehakt met de paneermeel, de peterselie, het ei, de Parmezaanse kaas, het vruchtvlees van de courgette en een beetje zout en peper met je handen door elkaar tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.

6. Vul de courgettes met het gehaktmengsel en druk het voorzichtig een beetje aan. Strooi af met extra Parmezaanse kaas.

7. Schep de tomatensaus in een ovenschaal en leg de gevulde courgettes hierin. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet voor minimaal 35 minuten in het midden van de oven. Verwijder na 35 minuten het aluminiumfolie en zet de schaal nogmaals een minuut of tien terug in de oven. Zorg ervoor dat de courgettes compleet gaar zijn geworden en dus zacht zijn.

Je kunt deze gevulde courgettes in tomatensaus prima serveren als snack met een stuk ciabattabrood of als onderdeel van een antipasti gerecht. Zelf had ik zin in pasta erbij (hoe kan het ook anders). Ik kookte spaghetti gaar, verhitte goede extra vergine olijfolie met een teentje knoflook in een koekenpan en bakte de spaghetti hierin nog even totdat het goed de smaak van de knoflookolie had overgenomen. Wat verse peterselie erdoor en je hebt er een heel eenvoudige maar zeer smaakvolle knoflookspaghetti bij.

gevulde courgettes in tomatensaus

gevulde courgettes in tomatensaus

gevulde courgettes in tomatensaus

4 reacties

  1. Sandra

    Ik ben dit recept NU aan het maken, ruikt heerlijk!! Ik heb het iets aangepast, ik heb de uitgeholde courgette helften “ingesmeerd” met ricotta, heb verse basilicum toegevoegd en heb de peterselie en parm. kaas overgeslagen.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.