Global Cuisine: Joegoslavische Burek sa sirom

Twee weken geleden deelde ik al een recept van Bettina met je, maar ze heeft nog veel meer lekkers dat ze graag met de bezoekers van OMF wilde delen. Zo ook deze Joegoslavische Burek sa sirom. Burek is een deeggerecht dat in veel landen wordt gemaakt die behoorden tot het Ottomaanse Rijk. Het wordt veelal met bladerdeeg of filodeeg gemaakt en vervolgens gevuld met bijvoorbeeld spinazie of kaas, maar helemaal zelf maken is natuurlijk veel leuker en lekkerder. Bettina laat je zien hoe je Burek met kaas maakt.

burek

Wat heb je nodig?

  • 400 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 3 deciliter warm water
  • ½ deciliter zonnebloemolie
  • 300 gram fetakaas
  • 2 deciliter melk
  • 1 ei

burek

1. Meng het zout en de bloem. Voeg geleidelijk lauwwarm water toe en meng totdat een compact deeg ontstaat. Kneed verder met geoliede vingers, waarbij je de buitenkant van het deeg uitrekt en in het midden van het deeg terug duwt.

2. Ga door totdat alle olie is opgenomen. Laat het licht geoliede deeg afgedekt een half uur buiten de koelkast rusten. Maak intussen de vulling: meng de stukjes feta met de melk (het liefst met een staafmixer) en klop het ei erdoor.

burek

burek

3. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg het deeg op een theedoek of tafellaken en trek het met geoliede handen langzaam uit totdat je een dun vel krijgt.

burek

4. Verdeel de kaasvulling over het deeg en besprenkel dit met de olie.

burek

5. Trek nu één kant van het doek, waarop het deeg ligt, omhoog. Het deeg rolt vanzelf op.

6. Wrijf de ovenschaal in met olie en leg de deegrol erin.

7. Besprenkel de bovenkant met olie, en bak de Burek ongeveer 45 minuten in de oven, totdat de bovenkant mooi goudgeel is.

Mocht je niet zo’n fan zijn van kaas dan kun je het deeg ook nog met tal van andere ingrediënten vullen. Bijvoorbeeld met gehakt of spinazie of zelfs met aardappelen en uien. Je kunt de Burek eten als voor- of bijgerecht maar het is natuurlijk ook als snack erg lekker!

burek

Meer internationaal getinte recepten kun je vinden op de blog van Bettina. De site is onlangs gerestyled en absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Join the Conversation

  1. Daniëlle says:

    Dit lijkt me echt heerlijk!

  2. Joyce says:

    Lijkt me lekker!

  3. Kimberly says:

    Ik ben benieuwd naar de smaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close