Al enige tijd heb ik het Clean & Lean kookboek van James Duigan in huis. Dit boek bevat wat achtergrond informatie over clean eten, maar ook talloze recepten die op dit principe ingaan. Nog niet eerder had ik uit het boek gekookt omdat ik niet zo goed een keus kon maken en nog veel andere dingen op mijn to-make lijst had staan, maar onlangs kwam het er dan toch van. Het onderstaande recept voor Harissa kip met quinoa heb ik geïnspireerd op een van James’ recepten en ik moet je vertellen dat ik het erg lekker vond. Wellicht wat meer geschikt om in de zomer te eten, maar ook op druilerige herfstdag hebben we wel eens zin in iets gezonds en lichts.

Omdat jullie bij het artikel van vorige week aangaven wel geïnteresseerd zijn in achtergrondinformatie achter sommige producten, probeer ik daar vanaf deze week wat meer aandacht aan te besteden. Eén van de meest opvallende ingrediënten uit het gerecht van deze week is de quinoa (zeg: kien-wah).

Quinoa
Quinoa kan dienen als een vervanger voor aardappels en rijst. De zaadjes lijken op graankorrels en worden dus ook op die manier gebruikt, maar het behoort niet tot graansoorten. Quinoa is glutenvrij en rijk aan eiwitten, vitamine B2 en E, mineralen als ijzer, koper en magnesium. Het regelmatig eten van quinoa kan bijdragen aan de volgende dingen:

  • Een betere werking van de darmen vanwege de goede vezels in het product.
  • Meer energie vanwege de hoeveelheid aan mineralen en vitamine B2.
  • Het verminderen van migraine aanvallen. Magnesium ontspant namelijk de bloedvaten en dit kan op zijn beurt weer de aantallen en de heftigheid van migraine aanvallen verlagen.

Avocado
Ik heb al eerder kort iets verteld over avocado’s, maar bij deze nog een klein beetje meer informatie. Het vruchtvlees van een avocado is vrij vet, maar dit bevat wel de juiste vetten die je lichaam nodig heeft om te functioneren en om het cholesterolgehalte laag te houden. Avocado’s bevatten bovendien ook enorm veel kalium, een mineraal dat je hart en bloedvaten gezond helpt te houden. Tot slot bevat het vruchtvlees van één avocado ongeveer 10 gram vezels en dit is dan weer goed voor de werking van je darmen.

Bronnen: Voedingscentrum, FitvoorBeginners, GroentenenFruit Bureau

Goed, tijd voor het recept!

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 1 kipfilet van 200 gram
  • 1 eetlepel harissapasta
  • 100 gram quinoa
  • ½ eetlepel olijfolie
  • verse bieslook

Maïssalsa:

  • 1 klein blikje maïs
  • 1 bosui in ringetjes
  • ½ kleine rode ui in halve ringen
  • sap van een halve limoen

Avocadopuree:

  • 1 kleine rijpe avocado
  • limoensap
  • 4 cherrytomaatjes
  • peper en zout

1. Verhit de oven voor op 180°C. Snijd de kipfilet doormidden zodat je twee dunnere kipfilets krijgt en kruid ze met peper en zout naar smaak. Leg de kipfilets onder de grill tot ze bijna gaar zijn.

2. Smeer de kipfilets in met de harissapasta en leg ze vervolgens in het midden van de oven om ze in ongeveer 8 minuten verder te garen.

3. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en breng op smaak met peper en zout. Roer er verse bieslook naar smaak doorheen en een beetje extra vergine olijfolie.

4. Maak de maïssalsa door alle ingrediënten met elkaar te mengen. Prak voor de avocadopuree de avocado tot mousse en breng op smaak met peper, zout en het limoensap. Snijd de cherrytomaten in vieren en schep deze door de avocadopuree.

Hoewel dit gerecht eruit ziet als vier losse elementen gaat alles perfect samen wanneer je zoveel mogelijk combineert in één hapje. De zachte avocadopuree is heerlijk bij de pittige harrisakip en de luchtige quinoa zorgt voor een fijne balans met de knapperige en zoete maïs.

Wanneer je een hapje van dit gerecht neem voel je dat je gezond aan het eten bent en dat is toch wel heel erg fijn. Lekker laag in calorieën, bomvol gezonde ingrediënten en een portie zoals hierboven is beschreven is voldoende om vol van te zitten.

Harissa kip met quinoa

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

7 reacties

  1. Manon

    Ziet er lekker uit! Gezonde recepten vind ik top (al hoeft het voor mij niet clean te heten, daar begin ik een beetje allergisch voor te raken). Vega hoeft voor mij dan weer niet zo omdat daarbij geen kaas, geen vlees/vis/kip, geen melk, niks bij kan.

    Beantwoorden
  2. Petra

    Leuk recept! Ik weet niet wat harissapasta is, eerst dacht ik namelijk dat het iets op basis van kikkererwten is omdat de soep ook zo heet die gemaakt is van kikkererwten. Google vertelt me echter dat het een soort chili-peper pasta is?

    Wat ik trouwens wel apart vind is om erbij te vermelden dat het laag in calorieen is. Dat het superhealthy is, staat vast. Maar laag in calorieen? Mais en avocado zijn allebei juist producten die erg hoog in calorieen zijn en zeker als de harissapasta op basis van kikkererwten zou zijn, telt dat nog extra op. Een beetje overbodig dus en ook gek om te vermelden.

    Beantwoorden
    • Sabine

      Harissapasta is inderdaad een soort chili-peper pasta.

      Dat ik erbij vermeld dat het gerecht laag in calorieën is, wil natuurlijk niet betekenen dat er helemaal geen calorieën in zitten. De calorieën in dit gerecht zijn inderdaad voornamelijk afkomstig van de avocado en de maïs, die op hun beurt veel stoffen bevatten die je lichaam nodig heeft. Vergelijk dit gerecht met een reguliere Hollandse maaltijd en je ziet dat het geen gekke opmerking is.

      Beantwoorden
  3. Fiebs

    Hallo! Leuk recept! Hoe lang kan ik dit bewaren? En hoe bewaar ik het best? En heb je ook de voedingswaarden van dit recept? Ik wil een beetje aan food preps gaan doen op zondag dus ik ga deze vraag op een aantal artikelen stellen :p Loving the site!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.