Zo af en toe heb ik zo’n ingeving dat ik graag wat meer wil doen met kip dan het enkel te kruiden. Een marinade maken is dan een goede oplossing en aangezien Tim net op dat moment vroeg of ik voor het avondeten de kip wilde marineren in een lekkere barbecue marinade, was de keus snel gemaakt. Na wat geknutsel en geproef kwam ik uiteindelijk uit bij een heerlijk zoete maar toch pittige barbecue marinade en vandaag deel ik graag het recept met je.barbecue marinade voor vlees

Wat heb je nodig? (voldoende voor ± 4 bouten)

  • 3 gedroogde laurierblaadjes
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel rozemarijn
  • 3 tenen knoflook
  • sap van een halve sinaasappel
  • schil van een halve sinaasappel
  • 5 – 6 eetlepels ketchup
  • 1 rode peper zonder zaadjes
  • peper / zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Voor dit gerecht heb ik gedroogde laurierblaadjes en rozemarijn gebruikt. Mocht je nu verse hebben of kunnen krijgen, go for it. 

1. Hak de laurierblaadjes samen met de knoflook en de rode peper fijn en leg apart.

2. Meng ondertussen ook vast de kruiden met elkaar, dus het paprikapoeder, komijnzaad en de rozemarijn. Hou ook dit even apart.

3. Meng de droge kruiden goed met de fijngehakte laurier, knoflook en peper en doe alles in een grote kom.

4. Rasp de schil van een halve sinaasappel boven de ingrediënten en voeg ook direct het sinaasappelsap toe. Vervolgens voeg je de ketchup en de olijfolie aan de marinade toe.

5. Roer alle ingrediënten even goed door en breng op smaak met peper en zout.

6. Kerf de kip in met een mes en masseer de marinade goed in de kip. Laat minimaal een uur (liefst langer) staan zodat de smaken goed in de kip kunnen trekken. Voordat je de kip in de oven legt kun je er nog een extra schep marinade op leggen, dit zal dan lekker intrekken en goed knapperig worden.

Deze barbecue marinade is uiteraard voor veel meer vleessoorten te gebruiken dan enkel voor kip, denk bijvoorbeeld aan spareribs.

Mocht je het pittiger willen, dan kun je ervoor kiezen om de zaadjes in de rode peper te laten of om een extra peper toe te voegen. Persoonlijk vond ik de marinade met de bovenstaande verhoudingen precies goed, maar ik raad je wel aan om tijdens met maken goed te blijven proeven.

barbecue marinade voor vlees

barbecue marinade voor vlees

barbecue marinade voor vlees

2 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.