Ik denk dat Babi Pangang een van de gerechten is die het langst op mijn to-make lijstje heeft gestaan. Waarom? Geen flauw idee want nu ik het eindelijk een keer gemaakt heb vond ik het zo simpel en lekker dat ik zeker weet dat ik het vaker ga doen. Voor dit Babi Pangang recept ben ik uitgegaan van het recept van Annemiek maar toch heb ik hier en daar een aantal dingen aangepast. Qua ingrediënten en hoeveelheden, maar ook qua werkwijze. Resultaat? Verrukkelijke homemade Babi Pangang waar ik nog veel meer van had willen eten dan ik uiteindelijk heb gedaan, maar des te meer redenen om het gauw nog een keer te maken.

Wat heb je nodig? (3 – 4 personen)

  • 600 gram varkenslappen
  • Atjar Tjampoer

Voor de marinade:

  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 3 theelepels gemberpoeder
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 5 eetlepels Ketjap Manis
  • sap van een halve citroen

Voor de saus:

  • 400 milliliter water
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 4 eetlepels tomatenketchup
  • sap van een halve citroen
  • snufje zout
  • 2 eetlepels maizena

1. Meng alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar en leg hier de varkenslappen in. Laat het vlees minimaal een paar uur in de koelkast marineren.

2. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal lichtjes in.

3. Haal de varkenslappen uit de marinade en dep ze goed droog met een vel keukenpapier. Leg ze vervolgens naast elkaar in de ovenschaal en bak de varkenslappen 10 minuten in het midden van de oven. Je zult merken dat ze nu bijna gaar zijn maar nog niet helemaal. Dat is de bedoeling!

4. Verwarm ondertussen de frituurpan (of een pannetje met olie) tot 180°C.

5. Snijd de varkenslappen in reepjes en dep deze nogmaals grondig droog met een vel keukenrol. Frituur vervolgens de varkensreepjes 5 minuten in de hete olie tot ze volledig gaar zijn en knapperig van de buitenkant. Laat het vlees uitlekken op een vel keukenrol.

6. Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten behalve de maizena te verhitten in een pannetje. Roer goed door.

7. Maak een papje door de maizena los te roeren in een beetje water en voeg dit aan de Babi Pangangsaus toe. Verwarm goed door en blijf roeren tot de saus dik genoeg is.

8. Leg een hoeveelheid Atjar Tjampoer naar wens op een bord en verdeel hier de reepjes vlees overheen. Schenk de Babi Pangangsaus over het vlees en serveer direct.

Ik vond het zelf ook erg lekker om alle onderdelen (dus de Atjar, de saus en het vlees) door elkaar te scheppen. De Atjar wordt hierdoor warm en zo creëer je iets meer de smaak die je ook hebt wanneer je Babi Pangang bij de Chinees besteld.

Dit gerecht is prima te bewaren in de koelkast. Warm het later op in de magnetron (met Atjar en al).

Homemade Babi Pangang

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

13 reacties

  1. Mylene

    Kan dit ook met een ander stuk vlees? Ik ben niet zo’n fan van varkensvlees, maar zou het recept graag willen maken!

    Beantwoorden
  2. Fran

    Ik heb dit gisteren gemaakt samen met jouw bami van de Chinees en het was heerlijk. Ga het zeker nog een keer maken.

    Beantwoorden
  3. Ton

    Hallo Sabine, jij laat het vlees bakken in een ovenschaal . Bij anderen wordt aangeraden om het vlees op een rooster te bakken. Omdat anders de onderkant nat blijft. Wat is de reden dat jij kiest voor gebruik van een ovenschaal? Groeten, Ton

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.