Kruidenboter, I love it. Steevast als er stokbrood op tafel komt moet er ook kruidenboter bij. Ik kan je garanderen dat het bakje aan het eind van de avond leeg is. Bij mijn verjaardagsbarbecue serveerde ik natuurlijk ook brood en ik besloot de kruidenboter voor een keer zelf te maken. En het is zó easy, maar zoveel lekkerder om het zelf te doen dan naar de supermarkt te rijden om daar een bakje kant-en-klare kruidenboter te kopen. Overigens heeft mijn schaaltje verse kruidenboter het ook niet lang volgehouden..

kruidenboter

Wat heb je nodig? (1 schaaltje)

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 4 teentjes knoflook
  • een klein bosje verse peterselie
  • peper en zout

Een kind kan de was doen, ik garandeer het je. Het enige waar je eigenlijk op moet letten is dat de boter zacht is en de knoflook vers. Ik geef vier teentjes aan in de receptuur, maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van de knoflookteentjes en jouw persoonlijke smaak.

Zorg er in ieder geval dus voor dat de boter ruim van te voren buiten de koelkast ligt en dat hij met een lepel om te scheppen is. Desnoods kun je hem heel even in de magnetron zetten of verhitten boven een vuurtje, maar ik raad je dit toch niet aan.

Pers de teentjes knoflook boven de boter en roer dit goed door. Snijd de peterselie vervolgens in kleine stukjes en roer ook dit door de knoflookboter. Breng het geheel op smaak met peper en zout. De juiste hoeveelheden van alle ingrediënten toevoegen kun je alleen maar doen door te blijven proeven. Pak er desnoods een stukje brood bij om de kruidenboter te proeven, mocht je een kaal hapje niet lekker vinden.

Wanneer de kruidenboter op smaak is kun je hem natuurlijk direct serveren. Bewaar het schaaltje anders afgedekt in de koelkast en haal het ongeveer een uur voor gebruik weer uit de koelkast om het zacht te laten worden.

kruidenboter

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

10 reacties

  1. Petra

    Als je wel eens bij de LIDL komt.. Daar hebben ze nu bij de barbeque spullen van het merk “Grillmeister” kruidenmixen voor kruiden en/of knoflookboter. Echt serieus, geniaal. Ik koop een kuipje normale boter, gooi daar de kruidenmix bij (“café de Paris” is mijn absolute favoriet!) en ik heb de lekkerste “zelfgemaakte” kruidenboter ever.. Even laten staan zorgt trouwens voor het beste effect, er wordt namelijk gedroogde knoflook in de kruidenmix gebruikt wat het lekkerst wordt opgenomen door de boter als het even in de koelkast heeft gestaan.

    Beantwoorden
    • Petra

      Belangrijk om te weten; dit zijn wel van die tijdelijke dingen die alleen tijdens zomermaanden verkocht worden. Inslaan is dus een must ;) En van diezelfde serie is de smokey bbq kruidenmix (om bijv je vlees mee te marineren) ook heaven!

      Beantwoorden
  2. Anne

    Vandaag zelf gemaakt. Als extra ingredient had ik bieslook erbij toegevoegd. Heerlijk! Veel lekker dan een bakje kant-en-klare kruidenboter.

    Beantwoorden
  3. mirjam

    tip voor extra pit: fijn gesneden rode peper naar smaak toevoegen! heerlijk en ziet er nog leuk uit ook!

    Beantwoorden
  4. Bob Elfers

    Helemaal goed, ook de bieslook van Anne. De rode touch van Mirjam móet er gewoon bij, maar is voor sommige BBQ-gasten (kindertjens) misschien te pittig. Subtiel (ook qua smaak) is het met een vlijmscherp mesje héél dun schillen van een paar radijsjes, de hele schillen er goed doorheen mengen en als de gasten vragen wat dat rode is zeg je niks maar ga je gewoon een beetje heel geheimzinnig kijken.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.