Wild en de Kerst zijn wat mij betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden. Logisch ook want je kunt geen supermarkt meer binnenlopen op dit moment of de kalkoenen, wildzwijn medaillons en hertenbiefstukjes vliegen je om de oren. Ik houd er persoonlijk heel erg van en had dan ook enorm veel zin om met wild aan de slag te gaan voor deze kerstperiode op OMF. Omdat niet iedereen altijd evenveel geld te besteden heeft ging ik aan de slag met een Hertenstoof met rode wijn. Klinkt niet heel goedkoop, maar deze stoofpot is goedkoper om te maken dan bijvoorbeeld een hele kalkoen te kopen of verschillende hertenbiefstukjes. Het recept dat ik met je deel is voor twee personen omdat niet iedereen altijd Kerst viert met zijn/haar familie. Mocht je dit wel doen dan kun je de hoeveelheden eenvoudig vermeerderen.

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 300 gram hertenpoulet
  • 4 sjalotten
  • 100 gram champignons
  • 1 kleine winterpeen
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 100 milliliter rode wijn
  • 500 milliliter wildfond
  • 1 plakje ontbijtkoek
  • peper en zout

1. Snijd de hertenpoulet in hapklare stukken en bak deze in een beetje boter in een braadpan aan tot het van de buitenkant bruin kleurt. Voeg een eetlepel bloem aan het vlees toe en schep dit even goed om.

2. Ontdoe de sjalotten van de schil maar laat ze heel. Snijd de champignons en wortel in plakjes en voeg de groenten samen met de laurierblaadjes en kruidnagels aan het vlees toe. Bak dit een minuut of vijf mee.

3. Blus het vlees en de groenten met de rode wijn en laat de alcohollucht verdampen.

4. Schenk de wildfond in de pan en voeg hier de takjes tijm en rozemarijn aan toe. Doe de deksel op de pan en laat de hertenstoof zo’n 2,5 – 3 uur op laag vuur stoven terwijl je af en toe roert.

5. Proef na 2,5 uur of het vlees gaar is en breng de stoofschotel op smaak met peper en zout.

6. Leg een plakje ontbijtkoek in de stoofschotel en roer dit erdoor tot de koek volledig opgenomen is. Serveer de stoofschotel direct.

Je kunt deze hertenstoof ook al een dag van te voren maken. Laat de stoofschotel dan in de pan met deksel in de koelkast staan. Nog verder van te voren maken kan ook, vries de hertenstoof dan in en laat hem de dag voordat je hem wilt serveren in de koelkast ontdooien. Verwarm de stoofschotel vervolgens op laag vuur met de deksel op de pan.

Hertenstoof met rode wijn

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

16 reacties

  1. Marleen

    Kan dit ook in de slowcooker gemaakt worden? Hoe lang zou het er dan in moeten?
    Ziet er namelijk heel lekker, en simpel uit.

    Beantwoorden
    • Sabine

      Ja, dat moet zeker lukken. Ik zou beginnen met 6/7 uur op stand laag en vanaf daar kijken of het echt nog langer de tijd nodig heeft. Wel minder vocht gebruiken!

      Beantwoorden
  2. Mirjam

    Lijkt mij ook een lekker receptje voor in de slow cooker. Ik ga het proberen maar dan met veel minder vocht erin (aanvullen kan later ook nog i.n.) Qua bereidingstijd ga ik voor een 9 uur op laag

    Beantwoorden
    • Sabine

      Ik zou beginnen met 6/7 uur op laag en vanaf daar kijken of het nog langer moet. 9 uur is wel erg lang voor hert/dit gerecht. Inderdaad minder vocht gebruiken!

      Beantwoorden
  3. Inge

    Oh heerlijk, hert! Ik heb het recept opgeslagen en ga het zeker maken (zonder het plakje suiker dan (ontbijtkoek dus)). En top dat je het voor 2 personen hebt gedaan. Dat wordt smullen!!!

    Beantwoorden
  4. José

    Wanneer ik jet recept in de slowcooker ga maken, heb ik minder vocht nodig. Ik heb pas net mijn slowcooker, dus nog een leek hahaha. Hoeveel vocht kan ik er dan het beste indoen?

    Beantwoorden
  5. Eva

    Ik wil deze maken als vleesgerecht voor het kerstdiner. Groentes maken we apart.
    Ik heb 1 kilo gesneden hertenvlees voor ongeveer 6 personen. Hoeveel wildfond raad je aan? En welke gebruik jij graag?

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.