Uitjes vind ik bijna overal lekker bij en het liefst doe ik het dan ook overal door heen. Liever niet rauw, maar gebakken is het heerlijk. Nóg lekkerder is om je uien te karameliseren. Niet heel erg lastig om te doen, maar wel tijdrovend en je moet erbij blijven. Vergelijk het een beetje met het maken van risotto, houd je het niet goed in de gaten dan kun je het resultaat op je buik schrijven. Om je niet direct te ontmoedigen leg ik je in een paar simpele stappen uit how to: uien karameliseren. Want neem van mij aan dat dit écht niet te vergelijken is met gewoon gebakken uien.

uien karameliseren

Wat heb je nodig? (2 personen)

 • 4 – 5 uien 
 • olijfolie

Karameliseren is eigenlijk niets meer dan het omzetten van suiker in karamel. De suiker smelt en krijgt een bruine kleur waardoor de smaak compleet verandert. Dit gebeurt eigenlijk ook wanneer je uien karameliseert. Uien bestaan voor een groot deel uit suiker en tijdens het karameliseren zetten deze natuurlijke suikers zich om in karamel waardoor je enorm zachte en smaakvolle zoete uitjes krijgt.

1. Snijd de uien in partjes en verhit ondertussen een eetlepel goede olijfolie in een koekenpan.

2. Voeg de uien bij de olie en draai het vuur halfhoog. En nu komt het tricky gedeelte en dat is tijd. Uien karameliseren kun je niet in tien minuten, dit heeft zeker een minuut of veertig/vijftig nodig. Door de uien langzaam te bakken -dus op niet te hoog vuur- komen de suikers vrij en dit gaat zich dus omzetten in karamel. Het is belangrijk dat je goed bij de pan blijft en dat je de uien zo af en toe om schept. Ze hebben namelijk ontzettend snel de neiging om vast te bakken aan de bodem van de pan en dan is je kans op gekarameliseerde uien al verkeken. Zodra de uien zwart kleuren zijn ze te ver en kun je er net zo goed mee stoppen.

Na een minuut of vijftig heb je als het goed is het resultaat zoals je op de foto’s kunt zien. Boterzachte uien met een zeer zoete smaak, er is niets meer over van de enorm sterke smaak van rauwe uien.

Wellicht dacht je in eerste instantie dat vier tot vijf uien wel enorm veel is, maar dat is niet zo. Tijdens het karameliseren nemen de uien enorm in formaat af waardoor je uiteindelijk met veel minder komt te zitten dan je aanvankelijk zou denken.

Deze uien zijn eigenlijk overal lekker bij. Serveer ze bijvoorbeeld op een broodje hamburger of bij de biefstuk in combinatie met gebakken champignons. Heerlijk!

uien karameliseren

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

15 reacties

 1. lara

  Ik had geen idee dat hier zoveel tijd in zou gaan zitten! Dit lijkt me trouwens zoooooo lekker bij een home made hamburger

  Beantwoorden
 2. Keukenprinses

  Dacht dat het karamelliseren van ui met suiker gebeurde. …Zoals het karamelliseren van worteltjes ;)

  Beantwoorden
 3. Kook-analfabeet.

  Beste ….?….,
  Naar aanleiding van de “fantastische” herhalingen van Gordon Ramsy, vroeg mijn zoon of we “Hamburgers met gekaramelliseerde uitjes” konden eten , want dat zag er zo smaakvol uit. Nu moet u weten dat ik pas sinds kort weet hoe onze kookplaat en keuken in het algemeen werkt. Dus ik met veel bravoer “Tuurlijk” geroepen. Ik het de bereidingswijze opgezocht…. Pfff … Daar had ik me dus redelijk in vergist. Maar de foto’s trokken me toch over de streep… Ik 5 uien pellen, snijden, olie in de pan en vol goede moed gaan… 60 minuten later na alles netjes volgens de instructies te hebben gedaan, sta ik hier met een pan snot uien die in de verste verte niet lijken op “uw” foto’s. Qua hoeveelheid wat u weergeeft op de foto’s , heb ik voldoende om een klein weeshuis voor een week van hachee te voorzien, waarna de kinderen waarschijnlijk de volgende week nog op het toilet zitten. Goeie tip van mij ? Stop met tips geven.
  Met vriendelijke groet,
  “De andere kook analfabeet”
  Ton.

  Beantwoorden
  • Sarah

   Beste,
   Wat een haatdragende commentaar. Ik heb al enkele malen dit recept gevolgd en kom altijd een goed resultaat uit. Misschien ligt de fout bij u? Hebt u daar al eens aan gedacht?

   Goeie tip van mij? Wees steeds beleefd, ook via het internet.
   Groetjes!

   Beantwoorden
  • Ria

   Als ik U een tip mag geven: Als dit recept niet eens lukt: Ga op kookles !! En wat meer vriendelijkheid kost geen geld !! MVG Ria.

   Beantwoorden
 4. Patrick

  Net geprobeerd, ongeveer een uurtje verder en…. Een prachtig en heerlijk resultaat !!!

  Beantwoorden
 5. Peter

  Kan je de uien afkoelen en later weer verwarmen zodat je dit bijvoorbeeld bij bbq en gewoon avondeten kan gebruiken.
  M.v.g. Peter

  Beantwoorden
 6. SAR

  Aan “kook-analfabeet”: je naam zegt het al zelf: die veronderstelt nodige bescheidenheid. Een paar voorbeelden:
  1) velen willen de uien niet laten aanbakken/verbranden. Door gebruik van teveel olie/boter/vetstof gaan ze eerder koken ipv bakken. Resultaat kan dan worden wat jij “snot” noemt
  2) er zijn tal van soorten uien op de markt, de ene al wat zoeter (of juist minder zoet) dan de andere. Het gaat hier vooral om karameliseren, m.a.w. het omzetten van de suikers. Gebruikte je een zoete versie of eerder een andere?? Is van belang

  Zelf ben ik ook beginnend amateur, maar met bescheidenheid, je eigen kennis en kunde in vraag stellen, en oog en oor hebben voor meerdere meningen kun je al een hééél eind verder komen

  Enfin, bij mij lukte het voortreffelijk…

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.