Hier in huis zijn we gek op buitenlands eten, vooral als het uit ’t oostelijke deel van de wereld komt. Indonesisch eten we echter niet zo vaak en dus werd het de hoogste tijd om dat eens te gaan doen. Ik maakte Indonesische Rendang met Sajoer boontjes en voor beide gerechten gebruikte ik kruidenpasta’s (Boemboe). Natuurlijk kun je het ook helemaal zelf maken, maar met smaken die voor ons nieuw zijn speel ik liever op safe en probeer ik het eerst op deze manier. En wat een succes was het! Zelfs Tim vond het verrukkelijk en ik was ook fan. Voor de Sajoer boontjes zal ik geen uitleg geven, het stoofvlees vergt wat meer werk en dus laat ik je zien hoe je Indonesische Rendang klaarmaakt.

indonesische rendang

Wat heb je nodig (2 – 3 personen)

  • 600 gram sucadelappen
  • 2 grote uien
  • 1 pakje Boemboe voor Rendang
  • 200 ml kokosmelk
  • 100 ml water
  • peper en zout
  • olijfolie

1. Snijd de sucadelappen in blokjes van 1 x 1 centimeter en kruid ze met peper en zout. Snijd de ui in halve ringen.

2. Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui tot het glazig is. Voeg vervolgens de Boemboe toe en bak nog even twee minuten door.

3. Voeg het vlees toe en schep even goed om en om tot het vlees bruin begint te kleuren. Doe de kokosmelk en het water bij het vlees en breng het geheel aan de kook.

4. Draai het vuur laag zodra het gerecht kookt, doe de deksel op de pan en laat het vlees in anderhalfuur gaar stoven. Houd het goed in de gaten en zorg ervoor dat het gerecht vochtig genoeg blijft. Voeg wanneer nodig steeds een beetje warm water aan het gerecht toe.

Ik serveerde de Indonesische Rendang met Pandanrijst, gefruite uitjes en cashewnoten. Echt een topcombinatie, vooral de uitjes moet je niet achterwege laten. Het vlees is vrij mild van smaak dankzij de kokosmelk, en daarom vond ik ook de Sajoerboontjes een prima gerecht voor erbij. Juist omdat die lekker pittig zijn. Mocht je het vlees zelf pittig willen raad ik je toch aan de Boemboe zelf te maken, degene die ik gebruikte was hier niet pittig genoeg voor.

indonesische rendang

Liever zelf maken? Dat kan natuurlijk. Met de onderstaande ingrediënten kun je zelf Boemboe voor Rendang maken. Vervolgens gaat de bereidingswijze zoals ik hierboven heb beschreven.

Boemboe voor Rendang

  • 4 rode pepers
  • 1 stengel citroengras
  • 1 ½ theelepel komijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 centimeter gember
  • 2 eetlepels korianderzaad
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel kurkuma
  • 4 sjalotjes
  • 1 kruidnagel

Recepten voor deze Boemboe voor Rendang verschillen overal waar je kijkt, vaak zijn het echte familierecepten. Ik raad dan ook aan vooral te experimenteren met alle ingrediënten en naar smaak net wat meer van het een of het ander toe te voegen.

indonesische rendang

indonesische rendang

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

8 reacties

  1. marcel

    tip: rooster geraspte kokos in een droge koekenpan tot het bruin is (geurt heerlijk) en voeg dat toe als de rendang klaar is. geeft een extra smaakbeleving.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.