Bourgondisch eten, zo eens op zijn tijd moet het kunnen. Op een natte zondagavond of gewoon in de vakantie, soms is het lekker om eens ordinair te eten. En waarmee kan dit beter dan met grote kipkluiven? De keus om de kip in de oven of de pan klaar te maken is snel gemaakt, maar doe er eens een keer iets anders mee. Maak de kip klaar in witte wijn!

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • 4 kipkluiven of 8 kippenpoten
  • 300 ml droge witte wijn
  • 250 gram spekblokjes
  • 90 ml crème fraiche
  • 10 sjalotjes of kleine uien
  • peterselie (vers of gedroogd)
  • olijfolie
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Zorg dat je voor dit gerecht een grote pan gebruikt waar alle vier de kipkluiven makkelijk in kunnen. Dit vergemakkelijkt het kookproces en het is natuurlijk leuk als je de hele pan op tafel kunt zetten.

1. Verhit de olijfolie in de pan en bak hierin de spekjes en de sjalotjes. De sjalotten mag je overigens heel laten, dit ziet er alleen maar leuk uit. Bak de spekjes en uien zo’n vijf minuten totdat de spekjes knapperig worden en zet ze vervolgens in een bakje apart.

2. Bak in het overgebleven vet de kip om en om bruin. Breng de kip op smaak met peper en zout.

3. Voeg de spekjes en sjalotten weer aan de kip toe en breng op smaak met een gewenste hoeveelheid nootmuskaat. Giet vervolgens de wijn over de kip.

4. Laat het gerecht zo’n twee minuten op hoog vuur koken zodat alle alcohol uit de wijn verdampt. Draai hierna het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat gedurende twintig minuten rustig pruttelen.

5. Zodra de kip gaar is voeg je de crème fraiche aan de saus toe. Dit kun je gewoon doen terwijl de kip nog in de pan zit. Mocht dit niet passen, haal dan de kip even uit de pan, roer de crème fraiche door de saus en doe de kip weer terug in de pan. Verwam nog even vijf minuten door.

6. Hak de peterselie fijn en strooi deze over het gerecht heen.

Serveer de kip met gebakken aardappeltjes, een frisse salade of groene groenten. 

 

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

4 reacties

  1. Mandy

    Ik zocht naar een lekker recept voor de kippenpoten die ik nog in de diepvries had liggen, en dit was zeker een lekker recept. Makkelijk te bereiden en heel smakelijk, zeker met een salade en aardappelkroketjes erbij.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.