Via Pinterest kom je soms hele fijne recepten tegen waarvan je direct zoiets hebt van: “Dat moet ik maken! En het liefst zo snel mogelijk…” Dit had ik ook met het Kip Marsala recept van de Amerikaanse blog Closet Cooking. Kip gestoofd in Marsala (Italiaans versterkte wijn) met knoflook, sjalotjes, kastanjechampignons… Ik zag het al helemaal zitten. Onlangs maakte ik het gerecht zelf ook en vandaag deel ik het recept. Wat mij betreft kan dit gerecht het hele jaar door gegeten worden, al denk ik dat het in de herfst/winter het lekkerst is wanneer het wordt geserveerd met aardappelpuree. Maar serveer het nu op druilerige dagen of op warme dagen met een frisse salade en het is gegarandeerd een hit.

kip marsala

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 2 kipfilets
  • 1 bakje kastanjechampignons
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 klontje boter
  • 120 ml Marsala
  • 240 ml kippenbouillon
  • sap van een halve limoen
  • 1 eetlepel maïzena
  • olijfolie
  • verse peterselie
  • peper en zout

1. Leg de kipfilets tussen twee velletjes plasticfolie en sla ze vervolgens plat met behulp van een deegroller of een vleeshamer. Verhit ondertussen de olie in een hapjespan en bak hierin de platgeslagen kipfilets gaar en goudbruin. Leg ze vervolgens apart.

2. Hak de knoflook fijn, snipper de sjalot en snijd de champignons in plakjes.

3. Verhit in dezelfde pan die je zojuist hebt gebruikt het klontje boter en voeg de champignons toe. Bak tot de champignons goudbruin zijn gekleurd.

4. Voeg de knoflook en het sjalotje toe en bak het geheel nog een minuut door.

5. Doe de Marsala bij de champignons en breng het geheel aan de kook. Laat even koken tot de grootste alcohollucht verdwenen is, je ruikt het direct. Voeg hierna de bouillon en het limoensap toe en breng nogmaals aan de kook. Kook het geheel gedurende vijf minuten. Breng op smaak met peper en zout.

6. Voeg na vijf minuten de kip weer bij de saus en laat de Kip Marsala nog twee minuten zachtjes pruttelen.

7. Voeg gescheurde blaadjes peterselie aan het gerecht toe en haal de pan van het vuur.

kip marsala

kip marsala

7 reacties

    • Sabine

      Nee, helaas kan dat niet. Het is een fabeltje dat alle alcohol volledig verdampt zodra het aan de kook wordt gebracht. Zo’n 15% van de alcohol verdampt wanneer je het gerecht even aan de kook brengt. Pas wanneer een gerecht 2,5 uur aan het sudderen is heb je slechts 5% alcohol over, maar dan nog is dus niet alles verdampt.

      Ik heb de schrijfwijze iets aangepast, want ik zie dat het inderdaad voor verwarring kan zorgen.

      Beantwoorden
  1. Marije

    Dit ziet er weer lekker uit! Zelf gebruik ik practisch nooit alcohol bij het koken. Zou ik toch eens moeten proberen :-)

    Beantwoorden
  2. Charissa

    Wat was dit lekker zeg! En het zag er ook nog eens super culinair hoogstaand uit op mijn bord. Alleen ik kom met dit recept niet aan mijn 2 ons groente…..
    Heb je een idee hoe ik dit recept kan aanvullen met een bijpassende groente?

    En op welk moment moet ik de maizena toevoegen? Dit heb ik even gemist….

    Beantwoorden
    • Sabine

      Hmm lastig om er passende groenten bij te verzinnen. Een groene salade kan natuurlijk altijd, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om pastinaakpuree te maken in plaats van aardappelpuree.

      De maïzena voeg je toe om de saus te binden, vlak voordat je de kip toevoegt dus.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.