Sommige mensen houden ervan om úren in de keuken te staan voor het kerstdiner, anderen doen dat liever niet. Geen zin, geen tijd of gewoon de motivatie niet, maar toch iets lekkers en bijzonders op tafel willen zetten met kerst? Dan is deze kiprollade met mosterd en tijm misschien wel wat voor jou. Je laat de oven het meeste werk doen, jij mag de kipfilet plat meppen. Ook leuk!  De rollade is gevuld met mosterd en tijm, een feestelijke combinatie. Erg lekker, een beetje pit door de mosterd en de tijm combineert er heerlijk bij. De kiprollade komt mals uit de oven, geen droge rollade dus! Doordat je de vulling over de gehele kipfilets uitsmeert, heeft ook elk hapje smaak. Jam! Deze kiprollade is goed voor 2-3 eters. Ben je met meer? Dan maak je er gewoon twee! De restjes zijn trouwens ook érg lekker op brood de volgende dag!

Wat heb je nodig?
– 2 kipfilets
– 2 eetlepels mosterd
– 1 bosje verse tijm
– olijfolie
– zout en peper
– braadgaren (bij o.a. supermarkt en slager te koop)

kiprollade_1

Zo ga je te werk:

1. Mocht je ergens nog wat opgekropte frustraties hebben: dit is je kans. Leg de kipfilets op plastic folie en leg er ook een stuk folie overheen. Sla de kipfilets plat, tot zo’n halve centimeter dikte. Dit kun je het beste op een vlakke, stevige ondergrond doen (op een snijplank of je aanrecht). Haal na het meppen de bovenste laag folie er weer af. Doe dit per kipfilet, dus eerst de een, dan de ander. Leg ze daarna tegen elkaar aan (laat ze een klein beetje overlappen) op een laag folie. Ik sloeg ze plat met een steelpan, maar je kunt natuurlijk ook een vleeshamertje of koekenpan gebruiken.
2. Verwarm de oven voor op 190°C. Rits de blaadjes tijm van de steeltjes. Het is niet erg als er wat stukjes steel tussen zit, maar let er wel op dat het niet te harde stukjes zijn. Meng in een kommetje de mosterd met een flinke eetlepel olijfolie en voeg ook de tijm toe.
3. Kruid de filets met een beetje peper en zout. Smeer dan het mosterdmengsel over de filet. Vergeet niet de randjes goed in te smeren.
4. Rol de kipfilet nu op, maak hierbij gebruik van het folie om de rollade goed stevig in elkaar te rollen. Duw het geheel goed aan. Dan pak je je braadgaren en ga je de kiprollade inbinden. Dat kun je een beetje op gevoel doen, als de rollade maar bijeen wordt gehouden. Wil je het er professioneel uit laten zien? Zoek dan eens op Youtube, daar staan veel instructievideo’s.
5. Verhit wat boter in een koekenpan (of braad- of hapjespan). Zet het vuur middelhoog. Niet te hoog, want dan kan je boter verbranden. Bak de rollade rondom bruin. Hij hoeft nu nog niet te garen, dat doet de oven voor je. Zorg dat de hele rollade aan de buitenkant een mooie lichtbruin kleurtje heeft.
6. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie en leg de aangebraden rollade in de schaal. Schuif hem in de oven en laat hem in 25-30 (afhankelijk van de dikte) garen. Heb je een vrij dikke rollade, dan zal hij misschien wat langer in de oven moeten. Heb  je een dunne rollade, kijk dan na 20 minuten even of hij al gaar is. Controleer of je rollade goed gaar is en hij is klaar om op te dienen!

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

7 reacties

  1. Marije

    Ik hou niet van de traditionele rollade, dus dit is een goede om eens een keer te maken. Wat heb je toch altijd heerlijke recepten hier staan :-)

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.