Jullie hebben het op OMF misschien al gemerkt mijn slowcooker staat weer regelmatig te shinen op het aanrecht. In de decembermaand heeft ‘ie een tijdje rust gehad maar nu ik iedere week wel een dag heb waarop ik een paar uur van huis ben vind ik het fijn om mijn meest favoriete keukenapparaat weer te gebruiken. Het blijft makkelijk en het is gewoon heel fijn dat je ’s avonds kunt aanschuiven voor het eten. Mijn nieuwste slowcookercreatie is deze Knoflookkip met citroen. Ik koos ervoor om een hele kip klaar te maken want niet alleen ziet dat er prachtig uit, het smaakt ook waanzinnig. Omdat (een hele) kip wat bleekjes blijft in de slowcooker heb ik besloten hem na het garen nog even kort onder de grill te zetten. Daardoor heeft hij zo’n prachtig bruin huidje gekregen. Heerlijk!

Wat heb je nodig? (1 kip)

 • 1 hele kip van ± 1 – 1,5 kilo
 • 1 hele citroen
 • 1 bol knoflook
 • 1 takje rozemarijn
 • peper en zout

1. Snijd de citroen in plakjes en probeer de bol knoflook ook in plakken te snijden. Lukt dit niet en vallen de teentjes uit elkaar dan doe je gewoon de losse teentjes in de slowcooker.

2. Leg de knoflook en citroen op de bodem van de slowcooker en leg hier de kip bovenop.

3. Bestrooi de kip met peper en zout en leg het takje rozemarijn op de kip.

4. Draai de slowcooker op stand Low en gaar de kip in 4 – 5 uur.

5. Verwarm de grillstand van de oven voor op 180°C en zet de kip in de pot (mits deze ovenbestendig is, anders leg je eerst de kip in een braadslee) nog 10 minuten onder de grill tot het huidje bruingekleurd en knapperig is geworden.

Als je geen slowcooker hebt dan kun je dit hele gerecht ook in de oven bereiden. Vet dan een ovenschaal of braadslee in met een beetje olie en leg alle ingrediënten in de schaal. Gaar de kip in het midden van de oven op 180°C zo’n 70 – 90 minuten.

Knoflookkip met citroen uit de slowcooker

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

8 reacties

 1. Mariane

  Lijkt me heerlijk dit! Ik heb nooit kip in de crockpot gemaakt omdat het velletje niet dan niet knapperig zou worden. Even onder de grill is een super oplossing! Gaan we zeker proberen!

  Beantwoorden
 2. Marion van de Sande

  Bedankt, dit recept komt deze week nog op tafel. Één vraag: op de foto zie ik een niet gepelde teen knoflook. De teentjes van de bol, worden die gepeld voor ze de slowcooker ingaan?

  Beantwoorden
 3. Marion van de Sande

  Ik heb het recept gisteren klaar gemaakt en het was absoluut een succes. Door de citroen had de kip een subtiele fijne smaak. Van de rozemarijn heb ik eigenlijk niets gemerkt. Als ik die niet in overvloed in een pot had staan zou ik die er niet speciaal voor kopen. Het was voor mij de eerste keer dat ik een hele kip in de crockpot had en het ging prima. Mijn scharrelkip was zelfs iets zwaarder dan 1.5 kilo, de 5 uur low heb ik dus helemaal gebruikt en de kip was perfect. Zelfs de filet was lekker mals. Bedankt dus weer voor een super recept Sabine!

  Beantwoorden
 4. Erik Scherder

  Hoi allemaal… ik moet toch even iets kwijt na het lezen van de bereidingswijze. Het vergelijk van slowcooking met de bereidingswijze in de oven is natuurlijk appelen met peren vergelijken… Het is beide een fijne bereiding maar heeft niets met elkaar te maken en het eindproduct zal ook absoluut anders zijn. Kijk maar eens naar de bereiding (slowcooking in de oven) en uitleg op Youtube van Heston Blumenthal. Je recept ga ik zeker uitproberen:)

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.