Ik sta er altijd zo van de kijken wat internationale koks, of het nu chefs of thuiskoks zijn, kunnen presteren met vlees. In Nederland hebben wij toegang tot kwalitatief best wel goed vlees, maar op de een of andere manier vind ik het nooit zo spannend. De kruiden die gebruikt worden zijn vrij standaard, en eigenlijk wordt er vrijwel nooit iets heel bijzonders mee gedaan. Andere landen zijn hier wat mij betreft veel beter in. Koks in Turkijke voeren naar mijn idee soms magische trucjes uit met vlees. Bijvoorbeeld met köfte, een wijdverbreid vleesgerecht dat soms in saus wordt geserveerd of soms zonder saus, maar dat vrijwel altijd hoog op smaak is. Ik besloot er laatst zelf mee aan de slag te gaan en maakte Lamsköfte.

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 250 gram lamsgehakt
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel uipoeder
  • 1 theelepel pittige Pimentón
  • ¼ theelepel komijn
  • peper en zout
  • verse peterselie

1. Zorg ervoor dat het gehakt op kamertemperatuur is en voeg het knoflook- en uipoeder, de Pimentón en de komijn bij het gehakt. Voeg hier ook nog een hoeveelheid zout en peper (vooral dit laatste!) aan toe.

2. Kneed alle ingrediënten goed door elkaar. Vorm vervolgens kleine ‘worstjes’ van het gehakt.

3. Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak hierin de köfte om en om goudbruin en gaar.

4. Hak de verse peterselie fijn en strooi dit over de lamfsköfte heen.

Serveer de lamsköfte in tomatensaus, met rijst, een frisse salade of op een pitabroodje.

Natuurlijk kun je de köfte nog veel pittiger maken. Voeg bijvoorbeeld een rood pepertje toe, gebruik verse knoflook, voeg een beetje venkelzaad toe of andere specerijen waar jij dol op bent. Voor köfte is er eigenlijk niet één basisrecept. Varieer dus naar hartenlust!

Lamsköfte

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Hatice

    Wij gebruiken meestal in plaats van poeder verse knoflook en ui. Ook maken we er burgertjes van in plaats van worstjes. Op de bbq zijn ze het lekkerst! Leuk recept

    Beantwoorden
  2. Eslem

    Turkijke? Hihi. En in een Turkse keuken zul je echt geen knoflookpoeder en uipoeder tegenkomen, dat lijkt niet eens op het origineel qua smaak…gewoon lekker verse ui, knoflook, zout, peper en een flinke handvol fijngesneden platte peterselie. En dan grillen in de oven. Voila, echte Turkse köfte. :)

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.