Een paar weken geleden liet ik je al zien hoe je lamsrack moet bereiden en natuurlijk kan een gerecht met dit fantastische vlees dan niet achterblijven. Voor de kerst is lamsrack met pastinaakpuree en portsaus heerlijk. Een gerecht dat mede dankzij de saus vol van smaak is en de heerlijke smeuïge pastinaakpuree doet ook veel goed. Probeer een hapje van alles tegelijk te nemen en je wordt blij verrast door de diverse smaken. Mocht je tijdens het Kerstdiner niet de hele avond in de keuken willen staan dan kun je de puree en de saus al prima van te voren maken. Terwijl het lamsvlees in de oven staat kun je de rest gewoon weer opwarmen, niemand die het merkt!

Wat heb je nodig? (6 personen)

Voor de lamsrack:

  • 2 stukken lamsrack waar je 18 koteletjes uit kunt halen
  • kruiden naar wens

Voor de pastinaakpuree:

  • 1 kilogram pastinaak
  • 3 takjes tijm
  • 1 eetlepel milde mosterd
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 25 gram roomboter
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Voor de portsaus:

  • 400 milliliter rode port (Ruby)
  • 200 milliliter vleesfond
  • 6 takjes tijm
  • 4 theelepels zwarte peperkorrels

Lamsrack
Bereid de lamsrack volgens de methode zoals ik het hier al heb uitgelegd. Ik gebruikte voor mijn lamsrack de Roasted Garlic & Pepper kruiden van Santa Maria, hier zit knoflook, peper, chili en bieslook in. Je kunt ervoor kiezen om vergelijkbare kruiden te gebruiken, maar simpel peper en zout werkt ook prima.

Pastinaakpuree
1. Maak de pastinaken schoon en snijd ze in stukken. Doe ruim voldoende water samen met de takjes tijm in een pan en breng dit aan de kook. Kook de pastinaken vervolgens beetgaar.

2. Stamp de pastinaken met behulp van een pureestamper fijn en voeg de boter, mosterd en crème fraîche hieraan toe. Roer goed door tot een smeuïg mengsel ontstaat.

3. Breng de pastinaakpuree op smaak met de nootmuskaat, peper en zout.

Portsaus
1. Kook de port in een steelpannetje op hoog vuur tot de helft in. Voeg vervolgens de fond toe en breng het geheel aan de kook.

2. Voeg de tijm en de peperkorrels toe en laat het geheel nog zo’n 15 minuten inkoken tot de saus dikker wordt.

3. Schenk de portsaus door een zeef in een pan en serveer het in een apart kommetje of schenk het over de lamsrack.

lamsrack met pastinaakpuree

 

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Susanne

    Ik heb nog nooit lamsrack (en portsaus) op maar hoor van iedereen dat het zó lekker is. Dus ik denk dat dit gerecht het goed doet tijdens het kerstdiner :)

    Beantwoorden
  2. Julie

    Bij mij staat er varkenshaas met pastinaakpuree op het kerstwmenu. Leuk om eens te zien hoe jij die maakt! Ik maak die wel de dag voordien, ik hoop dat dit de smaak niet doet afnemen, wat denk jij?

    Gr. Julie

    Beantwoorden
  3. Debbie

    Het was heerlijk. Goed lamsrack gekocht bij onze kwaliteitslager en voila. Het nagerecht : appel-puddigtaart met pecan ijs.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.