Maanden geleden kocht ik ooit eens een receptenboekje waarin alleen maar salades stonden. Saai zou je denken, maar met een kickbokser als vriendje zit je soms flink gebonden aan salades en dan wil je zo nu en dan wel eens kunnen variëren natuurlijk. In dat boekje stond ook een recept voor een aardappelsalade. Ik ben gek op van de ‘barbecue salades’, vooral waar aardappel in verwerkt zit. Deze salade is bij ons thuis ook een groot favoriet, als bijgerecht bij een biefstukje bijvoorbeeld. Maak er een komkommer/ui/tomaat salade bij of gegrilde groenten en je hebt een heerlijke maaltijd.

Wat heb je nodig (twee à drie personen)

  • 1 zakje voorgekookte krieltjes
  • drie bosuitjes
  • 1 eetlepel paprikapoeder + een beetje ter garnering
  • bosje verse bieslook
  • 3 eetlepels yofresh
  • peper en zout

1. Zelf vind ik het ’t lekkerst als de krieltjes een beetje warm en gebakken zijn. Dit is geheel persoonlijk. Als je liever een koude aardappelsalade maakt dan laat je ze gewoon zo, maar ik vind de voorgekookte krieltjes dan alsnog te hard. Bak ze dus zo’n tien minuutjes in een koffielepel olijfolie totdat ze bruin kleuren en zacht worden. Het is voor deze salade trouwens heerlijk als je voor krieltjes kiest waar de schil nog aan zit!

2. Snijd de bosuitjes in ringetjes en de bieslook in kleine stukjes. Je moet zelf even kijken naar de hoeveelheden. Ik ga vaak voor drie bosuitjes en ongeveer een eetlepel bieslook.

3. De ‘dressing’ maak je door de Yofresh (of mayonaise, wat jij wil) te mixen met de paprikapoeder. Ook hier is het weer een beetje goochelen met de hoeveelheden, dus blijf goed proeven. Wanneer je naar smaak voldoende paprikapoeder hebt toegevoegd, breng je de dressing op smaak met peper en zout.

4. Doe de gebakken krieltjes in een kom en voeg hieraan beetje bij beetje de dressing aan toe. Het is al gauw te veel waardoor de salade papperig wordt en dat wil je niet hebben. Doe dus niet direct alle dressing bij de krieltjes, maar stapje voor stapje.

5. Meng vervolgens de bosuitjes en de bieslook door de aardappeltjes. Hou wat bieslook apart om na het mengen over de salade te strooien. Strooi ter decoratie en voor extra smaak nog een klein beetje paprikapoeder over de aardappeltjes en klaar!

Mocht je de salade koud willen eten dan kun je hem afgedekt in de koelkast laten afkoelen. De salade blijft helaas niet erg lang houdbaar en is een dag later een stuk minder smakelijk. Het kost niet veel tijd om deze salade te maken, dus maak hem het liefst vers!

Variatietips:

  • Voeg aan de salade uitgebakken spekjes toe en misschien ook wat gebakken champignons
  • In plaats van yofresh en paprikapoeder kun je ook cocktailsaus gebruiken met een beetje sambal voor extra pit
  • Neem krieltjes met een smaakje in plaats van neutrale. Zorg er dan wel voor dat je de dressing de smaak van de krieltjes niet laat overheersen.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

6 reacties

  1. Allissa

    hmmm slim!
    denk dat ik hem wel koud maak, aangezien ik het koud altijd veel lekkerder vind.
    Mijn moeder maakt ook altijd aardappelsalade van gekookte aardappels, met stukjes ham, augurk, zilveruitjes en al die andere dinge. Ik denk dat ik haar deze eens laat zien! :3

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.