We hebben allemaal wel eens van Mac and Cheese gehoord, de pasta die alle Amerikanen vaak eten. Nu ben ik dol op pasta en vooral op pasta met veel kaas maar ik heb gewoon nog nooit Mac and Cheese gegeten. Hoogste tijd om dat dus eens te gaan proberen en dan wel helemaal from scratch natuurlijk. Ik waarschuw jullie alvast: dit is enorm comfort food (lees: vet) maar oh zo lekker. In ieder geval wel als je van pasta met véél kaas houdt. In principe zijn de voorbereidingen snel klaar, doe je het gerecht een poosje in de oven en smullen maar! De officiële Mac and Cheese maak je alleen met macaroni en heel veel kaas, maar ik heb er zelf een flinke twist aan gegeven waardoor het gerecht wat minder standaard is.

Wat heb je nodig?

  • 3 eetlepels bloem
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 625 ml melk (halfvol is prima)
  • 1/2 cervelaat worst
  • 1 middelgroot ui
  • 250 gram spekjes
  • 200 gram champignons
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 300 gram pasta naar smaak
  • 1/2 zakje parmezaan reggiano
  • 1 zakje mozzarella strooikaas
  • 1 zakje kaas om te gratineren

Zo ga je te werk:
1. Zet eerst een pan met voldoende water en zout op om de pasta in te koken. Kook de pasta net onder al dente, dus dat ie nog wel wat bite heeft. Snijd ondertussen de cervelaat in blokjes, de ui in grove snippers en de champignons in plakjes. Bak deze samen met de spekjes in wat olie in een koekenpan totdat de spekjes knapperig zijn en de champignons bruin gekleurd. Verwarm de oven voor op 200°C.

2. Voor de kaassaus smelt je 150 gram roomboter in een pannetje. Wanneer de boter gesmolten is roer je de bloem er doorheen. Even goed met een houten lepel roeren totdat alle klontjes verdwenen zijn. Voeg daarna in kleine beetjes de melk door en blijf de saus doorroeren met een klopper totdat deze stevig en dik is geworden. Niet te lang roeren, dan wordt het net pasta en niet te kort.

3. Haal de saus van het vuur en roer met een houten lepel de parmezaanse kaas en het zakje mozzarella doorheen. Je krijgt nu een lekkere dikke kaassaus.

4. Meng de spekjesmix met een lepel door de pasta en voeg hier 3/4 van de kaassaus aan toe. Goed doorroeren totdat de pasta aan elkaar plakt en alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn.

5. Vet een ovenschaal in met een beetje olie en stort hier de pasta in. Giet het laatste beetje kaassaus over de pasta en verdeel deze goed over de schaal. Verdeel de 5 eetlepels paneermeel over de kaassaus, hier krijg je een knapperig korstje van. Tenslotte gratineer je de ovenschotel met de overige kaas en doe je hem ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven totdat de bovenste laag bruin is.

Zoals je ziet kon ik zelf niet lang genoeg wachten tot het bovenste laagje volledig bruin werd…

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Kimetc

    Dit ziet er lekker uit!

    De enige keer dat ik het heb gegeten was toen ik bij een gastgezin in Edinburgh, Schotland sliep. Dat was gewoon kale macaroni met een kilo cheddar cheese. Het was koud, smaakloos… Oh ja, er werd ook nog eens patat bij geserveerd. Gekke Britten.

    Beantwoorden
  2. Daisy

    Ziet er heel goed uit! Al vaker geprobeered om macaroni met kaas (en ham) te maken maar nooit echt perfect van smaak. Misschien moet ik deze versie eens proberen.

    Beantwoorden
  3. Sophia

    gisteravond dit recept gebruikt, was perfect, dank je wel Sabine! en ook voor al die andere geweldige recepten.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.