Hachee is een typisch Hollands gerecht en ik ben er eigenlijk mee opgegroeid. Mijn moeder maakt het al jaren en het is niet zelden voorgekomen dat op zaterdag de braadpan al aan stond zodat we op zondag hachee konden eten. Want ja, hachee is écht lekkerder als je het een dag van te voren klaar maakt. Hierdoor trekken alle smaken in het vlees en wordt het vlees super mals. Onlangs maakte ik weer eens hachee en besloot ik om foto’s te maken van het kookproces. De meeste recepten die ik van huis uit heb meegekregen heb ik enigszins aangepast naar onze smaak, dit recept voor hachee blijft altijd hetzelfde.

Mamma's hachee

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 500 gram riblappen
  • 500 gram uien
  • hacheekruiden
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 1 eetlepel azijn
  • 800 milliliter water
  • boter

Mamma's hachee

1. Snijd de riblappen in kleine blokjes en kruid ze naar smaak met hacheekruiden. Je kunt het zo gekruid maken als je zelf wil natuurlijk, ik gebruik vaak zo’n anderhalf – twee eetlepels kruiden. Masseer de kruiden in het vlees en laat even rusten.

Mamma's hachee

2. Verhit ruim voldoende boter in een hapjespan of braadpan en voeg direct de kruidnagels en de laurierblaadjes toe. Ik gebruik zelf altijd gedroogde laurierblaadjes, als je verse kunt krijgen zijn die ook prima.

3. Zodra de boter is gesmolten voeg je de blokjes vlees toe. Roer even goed door en laat het vlees aan alle kanten bruin kleuren.

Mamma's hachee

4. Snijd terwijl het vlees in de pan zit de uien in halve ringen. Key bij deze hachee is om net zoveel uien te gebruiken als het gewicht van het vlees. In dit geval dus 500 gram vlees om 500 gram ui.

5. Voeg zodra het vlees bruin gekleurd is de suiker aan het vlees toe en roer even goed door.

Mamma's hachee

6. Voeg de uien aan het vlees toe en roer goed door. Bak het geheel tot de uien zacht en glazig zijn geworden.

7. Zodra de uien zacht zijn voeg je het azijn toe. Roer even goed door en voeg vervolgens het water toe. Draai het vuur helemaal laag, doe de deksel op de pan en laat de hachee in 2 ½ uur onder af en toe door roeren gaar stoven. Let erop dat tijdens het stoven het water niet compleet verdwijnt, hierdoor kan het vlees verbranden en dat wil je natuurlijk niet.

De volgende dag warm je de hachee in een halfuur tijd op een laag vuurtje weer helemaal op. De uien zijn boterzacht geworden en het vlees heerlijk mals. Je kunt hachee serveren met patat, aardappels of zelfs met rijst, maar mijn favoriete combinatie is toch met hutspot.

Mamma's hachee

 

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

11 reacties

  1. Rob

    800 ml water op 500 gr vlees? Dat lijkt mij te veel, dan houdt je een natte brij over ipv een lekkere dikke Hachee en waarom geen kruidkoek toevoegen om het te binden? Volgens mij mislukt dit totaal wanneer je het zo maakt.

    Beantwoorden
    • Sabine

      Ik maak hem ook wel eens klaar in de crockpot, ligt er maar net aan waar ik zin in heb. Niet iedereen heeft echter een slowcooker in huis ;)

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.