Ik ben gek op Chinees eten al zul je het voedsel wat de restaurants hier verkopen waarschijnlijk niet in dezelfde samenstelling in China vinden. Maakt niet uit, smaakt in ieder geval prima! Daarnaast ben ik ook gek op buitenlands eten koken. Al die aparte kruiden en ingrediënten, ik kan er geen genoeg van kijken! Vandaag een foto recept voor Chinese Nasi Goreng. Lijkt in de verste verte niet op de nasi die je bij de Chinees om de hoek kunt krijgen maar is wél erg lekker voor de verandering. En zoals altijd: spelen met ingrediënten mag!

Wat heb je nodig?
gekookte, witte rijst (ongeveer 300 gram)
– 2 gele paprika’s
– 1 groot ui
– een bakje hamblokjes
– 4 lente-uitjes
– 2 teentjes knoflook
– gamba’s of hollandse garnalen, ongeveer 200 gram
– 5 koffielepels sojasaus
– 2 eetlepels ketjap
– 1 koffielepel sambal
– 2 eieren
– 1 koffielepel Chinese kruiden (5 spices)

1. Snipper de ui, snijd de paprika’s in blokjes en de lente-ui in rondjes. Je kunt ervoor kiezen om de gamba’s te pellen als je dat lekkerder vindt, maar ik heb het zelf niet gedaan.

2. Doe olie in de pan en fruit hierin de knoflook en de ui aan totdat de ui glazig is.

3. Voeg de gamba’s toe en bak deze totdat ze oranje en gaar zijn. Voeg vervolgens de hamblokjes, de lente-ui en de paprika toe. Wok nog even een paar minuten door totdat je paprika gaar is. Let erop dat je de gamba’s niet te lang laat doorbakken voordat je de andere ingrediënten toevoegt, anders worden ze namelijk taai. Voeg tijdens deze stap ook peper en zout toe.

4. Voeg de gekookte rijst toe wanneer de paprika gaar is en schep het geheel goed om. Laat het even lichtelijk bakken zodat de rijst nog wat gaarder wordt.
5. Voeg alle kruiden toe en roer het goed door de nasi heen. Als je van pittig houdt kun je ervoor kiezen een extra lepel sambal te gebruiken, maar je kunt er ook nog een fijngesnipperde, rode peper doorheen doen.

6. Voeg de eieren aan de nasi toe en roer door totdat het ei gestold is.

7. Laat de nasi nog even doorbakken en je ziet dat de kleur van de rijst niet meer wit is. Je zou er nog een sausje bij kunnen doen, maar de kruiden geven het al zoveel smaak en sappigheid dat ik het zelf niet nodig heb gehad. Erg lekker te eten met Atjar en augurken.

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.