Geef mij een stukje vis en ik ben al heel gauw gelukkig, ik ben namelijk dol op vis. Vooral verse (hele) vis uit de oven. Hoewel ik een hekel heb aan het plukken van graatjes, vind ik het pluizen van het vlees en de boterzachte smaak een genot. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik tot voor kort nog nooit verse makreel had gegeten. In de supermarkten vind je het veelal gerookt of in blik en dus vond ik het tijd om van de markt eens twee mooie makreeltjes mee te nemen. Op de blog van Ivonne en Femke, die helaas al lange tijd niet meer is geupdate, vond ik een recept voor Oosterse makreel uit de oven. Dat leek mij wel goed passen bij de romige kokosrijst van laatst en dus ging ik ermee aan de slag.

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 2 makrelen, schoongemaakt en zonder hoofd
  • 3 bosuien
  • 1 rode peper
  • 1 bolletje gekonfijte gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 2 plakjes citroen

1. Verwarm de oven voor op 200°C.

2. Snijd de bosui in ringetjes, verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd ook deze fijn. Hak de knoflook en de gekonfijte gember (je kunt ook verse gember gebruiken) fijn.

3. Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en fruit hierin de bosui, peper, gember en knoflook even kort aan.

4. Roer ondertussen de ketjap en de gembersiroop tot een glad papje.

5. Vet een ovenschaal in en leg hier de makrelen in. Leg de plakjes citroen in de buikholtes van de visjes.

6. Voeg de ketjap en de gembersiroop aan de gefruite groenten toe en laat even kort meebakken.

7. Schep een beetje van de saus in de buikholtes van de vis en schenk de rest over de vis heen.

8. Bak de makrelen in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten gaar.

Oosterse makreel uit de oven

Oosterse makreel uit de oven

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

11 reacties

  1. Rineke

    Heb ook nog nooit verse makreel gegeten. Gaat er nu toch een keer van komen want dit lijkt me super lekker.

    Beantwoorden
  2. Mariette

    Lekker! Gisteren gemaakt. Had geen lente uitjes in huis, dus maar met gewone ui gedaan. Wel met verse gember. Het was super lekker, maar had van mij wel wat heter gemogen.

    Beantwoorden
  3. Heleen

    Makreel is een redelijk goedkope vis, kocht 3 grote voor €11. En wat was het smullen! Ga het recept volgende week weer maken voor vrienden, echte smullen

    Beantwoorden
  4. Ideetje

    Het lekkerste makreel recept volgens mijn man. We hebben gisteren genoten van deze vis! Wel heb ik er halverwege een zak wok groenten bijgedaan. Samen met zilvervliesrijst een heerlijke maaltijd!

    Beantwoorden
    • Sabine

      Wat leuk om te horen! Goed idee om er een zak wokgroenten bij te doen trouwens, wordt het toch iets meer een volwaardige maaltijd van he.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.