Op mijn foodbucketlist van 2014 stond ‘zelf een keer verse Paëlla’ maken. Nu is Paëlla een vrij intensief gerecht en eigenlijk heb je er een paëllapan voor nodig wil je het écht goed kunnen eten. En ineens kwam Happy Paëlla met een mailtje uit de lucht vallen: of ik interesse had in het proberen van hun producten. Je zult begrijpen dat het niet lang duurde voordat ik ja zei, als je zo makkelijk gefaciliteerd wordt in het behalen van je bucketlist kan het bijna niet anders. En dus ging ik laatst vol goede moed aan de slag met het maken van paëlla. Ik haalde kipfilet en zeevruchten in huis en had er alle vertrouwen in dat het me zou gaan lukken.

Happy Paëlla
Zoals de naam al zegt is Happy Paëlla een webshop die zich volledig richt op het maken van paëlla, werkelijk alle producten die je nodig zou kunnen hebben tijdens het bereiden van dit gerecht zijn er te koop. Denk aan de beste rijst, overheerlijke sofrito, uiteraard de juiste pan maar zelfs branders die perfect onder de pan passen. Als je geen idee hebt waar je moet beginnen kun je er ook voor kiezen om een basispakket aan te schaffen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Paëllapakket met alle ingrediënten voor € 57,95 met als inhoud:

  • 2 zakken Spaanse paella rijst (arroz bomba)
  • 2 potjes uien sofrito (het geheime ingrediënt van Happy paella)
  • 2 pakken caldo Pescado Aneto (Sterke vis bouillon)
  • 2 pakken caldo Pollo van Aneto (Sterke kippen bouillon)
  • 3 pakjes paella kruiden van Carmencita (de beste paella kruiden die te verkrijgen zijn)

Maar als starter kun je ook gaan voor diverse pakketten waar een paëllapan bij zit. En dat is natuurlijk ideaal, echte paëlla maak je natuurlijk in een goede pan.

paella maken met happy paellaOp de foto hierboven zie je het pakket dat ik kreeg, goed gevuld en met een paëllapan zodat ik in ieder geval goed voorbereid aan de slag kon. Gelukkig zat er ook een recept bij. Weliswaar van maar liefst twee kantjes en een waslijst aan ingrediënten maar in duidelijke taal opgeschreven.

Helaas beschik ik niet over een grote oven waar de paëllapan in past en was het voor mij puzzelen om de pan goed op het gasfornuis te krijgen, dus hier en daar heb ik het recept wat moeten aanpassen. Desalniettemin was mijn paëlla voor een eerste keer waanzinnig goed gelukt en daarom deel ik vol trots ‘mijn’ echte paëllarecept met jullie.

Het recept
Zoals ik net al zei heb je een waslijst aan ingrediënten nodig voor de paëlla, dus bereid je voor. Bereid je sowieso goed voor, net zoals met risotto ben je ook met het maken van paëlla wel even bezig.

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • 1 gesnipperde ui
  • 2 teentjes fijngehakte knoflook
  • ½ fijngesneden rode paprika
  • ½ fijngesneden groene paprika
  • 2 geraspte tomaten
  • 3 eetlepels verse peterselie
  • 320 gram paëllarijst
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 zakje paëllakruiden
  • ½ potje zwarte sofrito
  • 10 draadjes saffraan
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ theelepel kerriepoeder
  • ½ theelepel gedroogde thijm
  • gedroogd Spaans pepertje
  • 1 liter vis- of kippenbouillon
  • 400 gram gemengde zeevruchten
  • 1 kipfilet à 300 gram
  • olijfolie
  • peper en zout

Ben je er klaar voor?

1. Doe de bouillon in een pannetje en voeg hier de saffraan, tijm, laurierblaadjes en kerriepoeder aan toe. Verpulver het Spaanse pepertje en voeg ook deze aan de bouillon toe. Breng op smaak met peper en zout. Verhit de bouillon op middelhoog vuur en houd hem vervolgens tijdens het maken van de paëlla op laag vuur tegen de kook aan.

2. Zet de paëllapan op het vuur op een zo groot mogelijk gaspit/kookplaat waardoor de hele pan goed warm wordt. Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en bak hierin de stukjes kipfilet (die je hebt gekruid met peper en zout) rondom goudbruin. Schep de stukjes kipfilet uit de pan en zet ze even apart.

3. Doe wanneer nodig nog een beetje olie in de pan en bak hierin de zeevruchten gaar. Haal ook deze uit de pan en zet ze apart.

4. Fruit de knoflook en de ui in de restanten van de olie in 5 minuten, maar zorg ervoor dat de ui niet verkleurt.

5. Voeg de blokjes paprika toe en laat het geheel nogmaals 10 minuten fruiten. Voeg dan de geraspte tomaten en de helft van de peterselie toe en bak het geheel 5 minuten mee. Zorg ervoor dat het meeste vocht uit de pan verdampt.

6. Voeg de sofrito en het paprikapoeder aan de groenten toe. Schep het geheel voorzichtig om en laat het 3 minuten fruiten.

7. Strooi de rijst over de inhoud van de pan, schep voorzichtig om en laat de korrels meebakken tot ze glazig beginnen te worden. Dit werkt hetzelfde met risotto!

Vanaf deze stap heb ik mijn recept moeten aanpassen. Omdat ik er vanuit ga dat de meeste mensen geen oven hebben waar een grote paëllapan in past, beschrijf ik hoe je de paëlla kunt maken op het gasfornuis en eventueel zelfs zonder paëllapan.

8. Voeg alle bouillon aan de rijst toe en draai het vuur laag. Roer af en voorzichtig door de paëlla zodat de rijstkorrels goed vochtig blijven. Laat het geheel vijf minuten koken en voeg dan de kip en de zeevruchten weer toe. Schep de paëlla voor de laatste keer om.

9. Laat de paëlla nu rustig gaar worden, dit zal zo’n 15 – 20 minuten duren. Probeer zo min mogelijk te roeren, het is de bedoeling dat de paëlla een beetje vastkoekt aan de bodem van de pan. Merk je dat de rijst bovenop niet gaar wordt, roer dan voorzichtig aan de bovenkant van de paëlla maar probeer de bodem te vermijden. Voeg meer bouillon aan de rijst toe wanneer je merkt dat het vocht te snel verdampt.

10. Proef of de rijst gaar is en voeg desnoods nog een beetje peper en zout aan de paëlla toe. Serveer de paëlla in de pan en garneer met de rest van de verse peterselie en eventueel wat partjes citroen.

Wat een onderneming maar wat een prachtig resultaat. De paëlla smaakte echt Spaans en het voelt waanzinnig goed om zo’n intensief recept op een (bijna) juiste manier te kunnen voltooien. Ik moet eerlijk bekennen dat het wel een gerecht is dat ik niet al te vaak zal maken, puur omdat het zo veel tijd kost, maar ik kan in ieder geval weer een punt van mijn bucketlist afstrepen. Yes!

Heb je geen paëllapan? Met een hapjespan moet het ook wel lukken!

paella maken met happy paella

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Alice

    Hier staat het elke maand wel op het menu. Zo ontzettend lekker en ik vind het eigenlijk niet zo heel arbeidsintensief om eerlijk te zijn.
    Ik maak hem zelf ook op het vuur. Zo heb ik hem in Andalusie namelijk leren maken, boven een open houtvuur. Maar dat kan jammer genoeg ook alleen maar in de zomer. :-)

    Beantwoorden
  2. gereon de leeuw

    Hoi Sabine,

    Paella maken is niet zo een tijdrovende klus. Goede rijst goed vlees olie vissoorten, groenten en saffraan op een hoog vuur. En een portie geduld Ik vind het concept van happy paella erg leuk. Zelf trouwens net weer pimentón en carmencita kruiden uit Spanje meegenomen.

    Buen provecho Gereon

    Beantwoorden
  3. Jeanne

    het lijkt me een superlekker recept en wil het dan ook graag maken :-). Zou dan graag willen weten hoe de oven-versie precies gaat.. Op welke temperatuur? En wat verder nog?
    Hartelijke groet,
    Jeanne

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.