Dat ik geen fan ben van gekookte aardappels weten jullie inmiddels wel, we eten ze dan ook vrijwel nooit. Aardappelpuree wil hier nog wel eens op tafel staan, maar dan maak ik hem wel zelf en voeg ik er nog het een en ander aan toe. Aardappelpuree vind ik namelijk alsnog smaken naar gekookte aardappels wanneer er niets meer wordt gedaan. Een favoriet hier in huis is deze Parmezaanse aardappelpuree, een bijgerecht dat eigenlijk per toeval is ontstaan. Ik deel vandaag in ieder geval mijn recept met je. Wedden dat je nooit meer aardappelpuree uit een pakje wil?

parmezaanse aardappelpuree

Wat heb je nodig? (2 personen)

 • 4 grote aardappelen
 • klontje boter
 • scheutje halfvolle melk
 • peper en zout
 • nootmuskaat
 • 2 handenvol Parmezaanse kaas
 • 3 lente-uitjes

1. Kook de aardappelen in ruim voldoende water tot ze zacht en gaar zijn. Wanneer ik puree of stamppot maak snijd ik van te voren de aardappelen altijd al klein. Op deze manier zijn ze namelijk sneller gaar en het scheelt je naderhand weer stampwerk.

2. Giet de aardappels af en stamp ze met behulp van een stamper fijn. Voeg vervolgens een klontje boter (ter grootte van ongeveer 2 centimeter) toe aan de aardappels en laat dit onder het doorroeren smelten.

3. Voeg vervolgens de melk toe. De hoeveelheid moet je zelf even bekijken, hoe meer melk je aan de aardappelpuree toevoegt hoe zachter de textuur wordt. Vaak voeg ik zo’n vier eetlepels melk aan de aardappels toe. De aardappelpuree is dan nog iets grof.

4. Breng de aardappelpuree op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Blijf goed proeven en bepaal wat jij het lekkerst vindt.

5. Rasp vervolgens de Parmezaanse kaas boven de aardappelpuree en roer dit goed door tot de kaas begint te smelten.

6. Snijd ook de lente-ui in ringetjes en roer deze door de aardappelpuree.

Met aardappelpuree kun je talloze kanten op. Zo vind ik het af en toe ook lekker om gewoon Hollandse kaas te gebruiken, maar Parmezaanse kaas geeft het net een extra pittigje.

parmezaanse aardappelpuree

parmezaanse aardappelpuree

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

één antwoord

 1. Hester

  Ik vind aardappelpuree ook veel lekkerder dan gekookte aardappels. Mijn moeder maakt het ook altijd zelf, niet uit een pakje ofzo. Met kaas erdoor lijkt me ook wel lekker! (Al moet ik er op dit moment nog even niet aan denken, haha)

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.