Op warme dagen eet ik het liefst salades als barbecueën er even niet in zit. Eén van mijn all-time favoriete maaltijdsalades is deze pastasalade. Als ik één salade zou moeten uitkiezen die ik het allerliefst eet dan is het ongetwijfeld deze. Boordevol met gezonde ingrediënten, het allerlekkerst als je hem een paar uur in de koelkast hebt laten staan en zowel als volledige avondmaaltijd als bijgerecht bij de barbecue te eten. Werkelijk iedereen lust deze salade. En hou je niet van vis? Dan doe je er toch kip- of kalkoenfilet in?

Wat heb je nodig (flinke bak):

  • 2 gerookte makreelfilets
  • 4 tomaten
  • ¾ komkommer
  • 1 kleine ui
  • 2 hardgekookte eieren
  • ongeveer 2/3 zak ongekookte pasta
  • 6 à 7 augurken
  • 1 zakje Duyvis Cocktail Dipsaus
  • 2 ½ eetlepel Yofresh of andere magere mayonaise
  • 1 eetlepel water

1. Breng ruim water in een pan aan de kook en kook hierin de pasta gaar. Je kunt overigens ieder soort pasta nemen wat je wil, maar zorg wel voor stevige pasta. Kies dus niet voor spaghetti of macaroni. Terwijl de pasta aan het koken is snijd je alle ingrediënten in middelgrote blokjes. Doe alle ingrediënten in een grote kom.

2. Haal de huid van de gerookte makreelfilet af en verwijder eventuele graatjes. Zelf heb ik deze salade meerdere malen met makreel uit blik gemaakt, maar twee vers gerookte makreelfilets zijn toch echt lekkerder van smaak. Daarnaast zijn ze vers ook helemaal niet duurder dan degene in blik, aangezien je voor deze salade zeker twee blikjes nodig zou hebben. Ik betaalde bij de Albert Heijn iets meer dan twee euro voor twee makreelfilets. Trek de filets met twee vorken uit elkaar, maar snipper de vis niet té klein. Het mag best herkenbaar blijven. Voeg de makreelfilet toe aan de rest van de ingrediënten.

3. Wanneer de pasta is gaargekookt giet je hem af en spoel je hem even snel af met koud water, puur om ervoor te zorgen dat de pasta niet verder kookt. Zet de pasta opzij en laat even kort afkoelen.

4. Terwijl de pasta afkoelt kun je de dipsaus aanmaken. Dit doe je heel simpel door het zakje kruiden van Duyvis te mengen met de YoFresh en de lepel water. Wanneer de saus goed is gemixt roer je deze door de pasta.

5. Als de ‘dipsaus’ door de pasta is geroerd voeg je de pasta toe aan de rest van de ingrediënten en roer je alles nog even goed door zodat het echt een salade wordt. Zet de schaal minimaal twee uur in de koelkast. Koud is de salade namelijk het allerlekkerst!

Op deze pastasalade zijn natuurlijk tal van variaties te verzinnen, maar hieronder een aantal suggesties.

  • Voeg een in blokjes gesneden appel toe voor wat extra frisheid.
  • Vervang de tomaten door zongedroogde tomaatjes als je een wat sterkere smaak aan je salade wil geven.
  • Voeg wat uitgebakken spekjes aan de pastasalade toe voor een zoute bite.
  • Mocht je van feta kaas houden, ook dit gaat prima met deze pastasalade.
  • De makreel kun je natuurlijk ook vervangen voor tonijn uit blik of zelfs zalm.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

4 reacties

  1. evelien

    Heb deze net gemaakt! Makreel bij c1000 was iets van vier euro dus heb ik uit blik gekocht, wat ook lekker is. Ik heb de komkommer vervangen voor courgette aangezien komkommer deze tijd van het jaar niet zo lekker is. Ook heb ik alleen mayonnaise gebruikt. Ietsjes anders dus maar ook erg lekker.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.