Heb ik je gefopt met de foto? Tim fopte ik in ieder geval wel want die dacht serieus dat we aardappelfrietjes aten en heeft ze inmiddels bestempeld tot lekkerste frietjes ooit. Jep, mijn meneer vindt deze Polenta frietjes lekkerder dan de echte patat. Prima, ze zijn namelijk een stuk eenvoudiger te maken dan de echte aardappelpatatten. Ik heb mijn recept voor deze Polenta frietjes gebaseerd op een recept voor Curaçaose Funchi. Deze Antilliaanse variant op Polenta leerde ik maken tijdens mijn perstrip naar Curaçao vorig jaar en ik vond het zó lekker dat ik het thuis ook eens moest proberen. Op Curaçao at ik het gefrituurd (góddelijk zeg ik je) en gewoon vers (ook erg lekker), maar thuis sneed ik frietjes van de Funchi en besloot ik deze te bakken in een koekenpan. Pakte grandioos uit dus het recept deel ik graag met je.

Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)

  • 1 liter water
  • 350 gram maismeel (polenta)*
  • 1½ eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • snuf nootmuskaat
  • zout

*Maismeel is niet hetzelfde als maisbloem, let daarop!

1. Breng het water in een diepe pan aan de kook.

2. Doe het maismeel in een kom en voeg hier het knoflookpoeder, zout en nootmuskaat aan toe. Schep even goed om.

3. Voeg zodra het water kookt de polenta toe en roer dit goed door tot een klontvrij mengsel. De polenta wordt heel dik en steeds lastiger om door te roeren, uiteindelijk pakte ik mijn pannenlikker erbij om alles om te scheppen.

4. Voeg de olijfolie toe en laat de polenta onder constant doorscheppen 3 minuutjes op laag vuur verwarmen.

5. Bekleed een lage bak of schaal (bijvoorbeeld een voorraadbak of ovenschaal) met plasticfolie en schep de polenta hierin. Strijk de bovenkant glad en laat volledig afkoelen.

6. Snijd nadat de polenta is afgekoeld alles in frieten.

7. Verwarm een laagje olie (liefst neutrale olie) in een koekenpan en bak hierin de Polenta frietjes rondom knapperig. Laat ze uitlekken op een vel keukenrol, strooi zout over de frieten en serveer ze direct.

Deze polenta frietjes zijn héérlijk met truffelmayonaise. JUM!

Polenta frietjes

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

15 reacties

  1. Anniek

    Het ziet er echt bijzonder uit zeg! Ik moet eerlijk zeggen dat ik al héél lang benieuwd ben naar polenta, maar het nog nooit uitgeprobeerd heb. Ik denk dat dit het perfecte receptje is om mee te experimenteren :) Het klinkt echt onwijs lekker in ieder geval!

    Beantwoorden
  2. Roxanne

    Als ik de titel niet gezien had, had ik zomaar gedacht dat het aardappel frietjes waren! Ik ben nog niet bekend met Polenta, dus wil dit zeker eens proberen :)

    Beantwoorden
  3. Vera

    Ik heb echt nog nooit gehoord van polenta.. Smaakt dit dan een beetje als de normale friet? Of is het eigenlijk (op de vorm na) helemaal niet te vergelijken?

    Beantwoorden
  4. Fran

    Ook ik heb nog nooit iets gemaakt met polenta. Neem aan dat je dat gewoon bij de grotere supermarkt kan kopen?

    Ik ga dit recept bewaren, lijkt me een lekker recept om kennis te maken met polenta.

    Beantwoorden
  5. Sabrina

    Polenta frietjes zijn zo lekker. Ik heb ze een keer in een restaurant gegeten met truffel en parmezaanse kaas. Ook een heerlijke combi.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.