Om maar met de deur in huis te vallen: ik heb nog nooit met pompoen gewerkt. Noooit. Ik kende pompoen eigenlijk alleen maar als herfstdecoratie en had nou niet echt zoiets van yes, daar ga ik een gerecht mee maken. Maargoed, als je een foodblog hebt daag je jezelf redelijk snel uit en daarom besloot ik dit weekend dat ik pompoensoep zou gaan maken. De eerste keer dat ik met pompoen werk dus, maar ook de eerste keer dat ik het zou eten. Ik maakte expres veel te veel, zodat we een voorraadje in de diepvries zouden hebben liggen.

Wat heb je nodig?

  • 1kg pompoenvlees
  • 1 ui
  • 1 grote aardappel
  • 1 knoflookteentje
  • 1 glas droge witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 ½ liter kippenbouillon
  • peper en zout
  • Parmezaanse kaas en verse basilicum ter garnering

1. Eerst is het tijd om de pompoen te lijf te gaan. In principe werkt het vrij makkelijk. Snijd eerst de pompoen door midden en schil hem vervolgens met een dunschiller. De pitten en de draden kun je er vervolgens uitwrikken met een lepel. Snijd de pompoen vervolgens in blokjes.

2. Snijd de ui in grove stukken, hak het knoflookteentje fijn en schil de aardappel. Snijd vervolgens ook de aardappel in stukken.

3. Los drie bouillonblokjes op in anderhalve liter water. Mocht je graag willen dat je soep wat dikker wordt, gebruik dan minder bouillon.

4. Verwarm wat olie in de pan en stoof hierin kort de pompoen, ui, knoflook, de laurierblaadjes en de aardappel. Breng op smaak met peper en zout.

5. Voeg vervolgend de bouillon toe en breng aan de kook. Zodra de soep kookt draai je het vuur laag en laat je de soep zachtjes een half uur doorkoken met de deksel op de pan.

6. Wanneer de pompoen zacht is geworden kun je de soep pureren met een staafmixer.

7. Dien de pompoensoep op met wat verse peper, geraspte Parmezaanse kaas en een blaadje verse basilicum.

De soep is heerlijk zoet van smaak, maar dankzij de laurierblaadjes en de verse peper creeër je toch ook de benodigde pittigheid. De pompoensoep is echt geschikt voor de herfst en vult goed. Zeker wanneer je hem wat dikker maakt door minder bouillon toe te voegen, zet je met wat vers stokbrood zo een lekkere en voedzame maaltijd op tafel.

De eerste keer werken met (en het eten van) pompoen is me alles meegevallen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet direct crave naar het maken van andere gerechten hiermee, maar ik kan in ieder geval niet meer zeggen dat het volledig onbekend terrein voor mij is.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

8 reacties

  1. Hester

    Ik heb ook een keer pompoensoep op, dat was best lekker maar pas hadden we gewoon pompoen, in blokjes… Uhl dat is echt niet lekker vind ik, heel zoet en slijmerig. Ik snap dus dat je niet gelijk zin krijgt om allerlei pompoenrecepten uit te proberen, want je kan er volgens mij ook niet zoveel kanten mee op…

    Beantwoorden
  2. Tess

    Ik ben gek op pompoensoep! Je kan de pompoen ook eerst roosteren.

    Snijd de pompoen door de midden, verwijder de draden+zaadjes en leg hem (holle kant omhoog) een uurtje in de oven op 175 graden, totdat hij zacht is en de schil een beetje loskomt. Als je hem even laat afkoelen kun je de schil er zo vanaf trekken :)

    Beantwoorden
    • Sabine

      Dat klinkt inderdaad ook heel erg lekker zeg! Zodra ik een nieuwe oven heb -de huidige kan waarschijnlijk nog niet eens pompoen roosteren-, ga ik dat ook eens proberen.

      Beantwoorden
  3. lot

    Wat een rotwerk de schil er af halen. Ik ga zeker de tip hierboven gebruiken van het roosteren. Heb me namelijk al meerdere malen gesneden wanneer ik de schil wou verwijderen.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.