Mijn vriend is zo’n typische kerel, bij het zien van vlees (voornamelijk chorizo en grote stukken vlees) beginnen zijn smaakpapillen al overuren te draaien. Toen hij per toeval bij deze video van Gordon Ramsay terecht kwam, wist ik dat het niet lang zou duren voor Ramsays’ gevulde kip bij ons op tafel zou staan. Nu was het al een hele poos geleden dat we een hele kip hadden bereid dus ik stemde er al vrij snel mee in. Dit is echt zo’n gerecht dat je moet klaarmaken op een zondag. Lekker met aardappeltjes erbij, een frisse salade en vooral de overheerlijke stuffing die heel stiekem ook zónder de kip al erg lekker is.

Wat heb je nodig? (3 – 4 personen)

  • 1 hele kip (1 – 1½ kilogram)
  • 1 citroen
  • 200 gram chorizo
  • 1 potje witte bonen / canneli bonen
  • pimentón
  • 200 milliliter witte wijn
  • 200 milliliter water
  • zongedroogde tomaat (2 à 3 eetlepels)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • verse tijm
  • peper en zout

1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de chorizo in blokjes en spoel de bonen goed af onder de koude kraan. Verwarm ondertussen de oven vast voor op 180°C.

2. Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak hierin de chorizo tot hij knapperig begint te worden. Voeg hier vervolgens de ui aan toe en bak mee tot de ui glazig begint te worden en geel kleurt.

3. Voeg de knoflook en ruim voldoende verse tijm aan de chorizo toe. Laat de bonen goed uitlekken en doe ze bij de rest van de ingrediënten in de pan. Schep alles even goed om en laat de bonen een minuut of twee meebakken. Breng de vulling op smaak met peper en zout.

4. Snijd de gedroogde tomaten in tweeën en voeg deze als laatste toe aan de stuffing.

5. Vul de kip met de stuffing en druk alles goed aan zodat je het meeste van de vulling in de kip krijgt. Duw vervolgens de citroen in de opening van de kip zodat tijdens het bakproces de stuffing niet de kans krijgt om uit de kip te lopen.

6. Wrijf de hele kip in met een hoeveelheid pimentón naar keus en leg de kip in een braadslede.

7. Schenk de wijn en het water in de braadslee en leg hier hele takjes verse tijm in. Dek de braadslee af met een stuk aluminiumfolie (let op: er mag géén lucht bijkomen) en schuif de braadslee een uur in het midden van de oven.

8. Verwijder na een uur de folie van de braadslee en schuif de kip nog eens een halfuur terug in de oven voor een goudbruin korstje.

9. Haal voor het serveren de stuffing uit de kip en serveer deze apart.

Ramsay's gevulde kip

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

11 reacties

  1. kim

    Lekker recept en ik ken het! Mijn vriend is ook zo’n vleesliefhebber. Geen maaltijd is voor hem compleet zonder een stukje vlees.

    Beantwoorden
  2. Tiff - The CineFiles

    Oh heerlijk! Gordon Ramsay is echt toffe gozer. Kennen jullie die memes al van hem? Echt hilarisch!!! “Why did the chicken cross the road? Because you didn’t f*cking cook it!!” :’D

    Beantwoorden
  3. Mariska

    De kip staat as we speak in de oven!
    Ik heb een “kippetje” van een kilo gekocht.
    Alleen deze is toch wel echt te klein voor het recept.
    Ik heb meer als de helft van de vulling over.
    Weet nog niet of ik daar verder nog iets mee ga doen of zo serveren.
    Ik ben heel benieuwd hoe het zal smaken :-)

    Beantwoorden
  4. Jannie

    Heerlijk recept. De kip is super mals. En de overgebleven vulling kun je er prima naast serveren. Erg smaakvol.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.