Nog een paar daagjes en het is alweer kerst. Het lijkt wel alsof elk jaar sneller en sneller voorbij gaat… Een tijdje terug vertelde ik jullie al dat er dit jaar een kalkoen bij mijn ouders op tafel komt te staan en vandaag wil ik graag met jullie het aaaallerlekkerste stuffing-recept ever delen. Zelfs zonder kalkoen zou ik dit wel kunnen eten ;-) Bij het onderstaande recept ga ik uit van een kalkoen van ongeveer vijf kilogram.

Wat heb je nodig?

  • Vier pakjes ontbijtspek in repen
  • Een half wit casinobrood
  • Een rode en gele paprika
  • Twee uien
  • Vijf teentjes knoflook
  • Een chorizo worst
  • Twee liter kippenbouillon
  • Een handvol verse peterselie
  • Een eetlepel gedroogde oregano
  • Boter
  • Peper
  • Zout

Zo ga je te werk:

  1. Snijd alle ingredienten in vrij kleine stukjes. Het is de bedoeling dat je de stuffing ook onder de huid van de kalkoen aanbrengt, te grote stukken zorgen ervoor dat de huid scheurt.
  2. Smelt een blokje boter in de pan en bak hierin de chorizo, paprika, knoflook en ui totdat het een beetje verkleurd.
  3. Maak de kippenbouillon warm. Deze bouillon hoeft helemaal niet luxe te zijn, ik doe het bijvoorbeeld alleen met gekookt water en bouillonblokjes.
  4. Verwijder de korstjes van het brood en drenk de sneetjes in de bouillon totdat ze net niet uit elkaar vallen.
  5. Doe de ingrediënten die je zojuist hebt gebakken in een grote kom en voeg hier nogmaals een klontje boter aan toe. Voeg beetje bij beetje het brood toe totdat een kleverige massa ontstaat. Wanneer je merkt dat de stuffing niet droog wordt kun je nog wat van de overgebleven bouillon toevoegen.
  6. Breng de stuffing op smaak met verse peterselie, peper en zout en gedroogde oregano. Eventueel kun je nog andere kruiden naar smaak toevoegen.
  7. Vul de binnenkant van de kalkoen met deze stuffing. Maak voorzichtig inkepingen in de huid van de kalkoen en probeer zoveel mogelijk stuffing onder de huid aan te brengen.
  8. Wanneer de kalkoen is gevuld beleg je de kalkoen volledig met de plakjes ontbijtspek.

Een paar uur in de oven (gemiddeld een uur per kilo) en zorg ervoor dat je de kalkoen tijdens het garen regelmatig drenkt in zijn eigen bakvocht.

Door de spek ontstaat een ontzettend knapperig en zoutig huidje en het vet trekt in de kalkoen waardoor deze lekker sappig wordt.

Ideeën om er bij te eten:
– Sperziebonen gewikkeld in spek
– Rode kool met appel
– Doperwtjes met worteltjes
– Aardappelkroketjes
– Aardappelpuree
– Aardappel partjes uit de oven
Pommes Duchesses

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.